Hlavní navigace

Jak seznámit tzv. dohodáře s rozvrhem směn po novele zákoníku práce?

24. 10. 2023
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Povinnost písemného rozvrhu směn pro zaměstnance pracující na dohody zamotala hlavu zaměstnavatelům. Především u nahodilé potřeby práce.

Zákoník práce přináší řadu změn a nových povinností. Neminul ani oblast dohod konaných mimo pracovní poměr. Hodně se mluví o řádné dovolené, na kterou budou mít dohodáři od roku 2024 nárok. Avšak jsou tu i jiné (nepříjemné) povinnosti zaměstnavatelů. Především předem písemně rozvrhnout pracovní dobu zaměstnance.

Harmonogram směn 3 kalendářní dny předem

V ustanovení § 74 zákoníku práce se nadále uvádí, že zaměstnavatel má zajišťovat plnění svých úkolů především zaměstnanci v pracovním poměru. Avšak nově je při výkonu práce na základě dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti povinen předem rozvrhnout zaměstnanci pracovní dobu v písemném rozvrhu pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 3 dny před začátkem směny nebo období, na které je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.

Znamená to, že např.pokud bude chtít zaměstnavatel naplánovat zaměstnanci směnu na pátek, bude s ní muset zaměstnance seznámit nejpozději během pondělí. Mohou se ale předem vzájemně dohodnout na jiné (kratší nebo delší) době seznámení. Avšak při dodržení podmínky dostatečné předvídatelnosti.

Co je dostatečná předvídatelnost?

Zákon žádnou minimální dobu předvídatelnosti nestanoví. Obecně se nedoporučuje sjednání velmi krátké lhůty pro seznámení s rozvrhem pracovní doby (řádově jen několik hodin). Může to ale být jeden nebo dva dny. Namísto jednoho dne bude zřejmě vhodnější dohodnout konkrétnější lhůtu pro seznámení, např. „nejpozději 24 hodin před nástupem směny“.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).