Hlavní navigace

Kalouskova opatření už mají podobu zákona. Podívejte se, co všechno vás čeká

2. 5. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vládní opatření ke snížení deficitu státního rozpočtu na příjmové straně už mají podobu zákona. Víme, jaké všechny změny obsahuje.

Jak má vypadat balíček opatření, kterými chce vláda snížit deficit státního rozpočtu, zveřejnilo ministerstvo financí již před několika týdny. Teprve před několika dny se ale novinky na příjmové straně rozpočtu dostaly do podoby zákona, a to zákona o změně daňových a pojistných zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů. Podívejte se, nakolik se plánovaná opatření změnila a jak přesně vládní návrhy nyní vypadají. Čtěte také: Připravte se, vyšší daně se dotknou prakticky všech

Solidární příspěvek pro nejbohatší

Tzv. solidární zvýšení daně pro nejbohatší bude opravdu činit 7 procent z rozdílu mezi příjmy a stropy sociálního pojištění (48násobkem průměrné mzdy podle zákona upravujícího pojistné na sociální zabezpečení). V zákoně ale ministerstvo upřesnilo, že daň se zvýší ještě před snížením o slevy na dani a o daňové zvýhodnění. Solidární zvýšení postihne také zálohy na daň. Ty mají stoupnout ještě před snížením o měsíční slevy na dani a o měsíční daňové zvýhodnění právě o 7 % z rozdílu mezi příjmy a stropy. Solidární příspěvek by se měl platit od roku 2013 do roku 2015.

Paušály se omezí

Náročná diskuze se vedla okolo výdajových paušálů. Jejich výše nakonec zůstane zachována, avšak u činností spadajících do paušálů 40 procent a 30 procent bude možnost odpočtu prostřednictvím paušálu limitována. Paušálem 40 % půjde odečíst jako výdaje maximálně 800 000 korun a paušálem 30 % výdaje v maximální výši 600 000 korun.

Podnikatelé, kteří paušály využívají, nebudou moci navíc využít slevu na manželku a daňové zvýhodnění. A to vždy v případech, pokud součet jejich dílčích základů daně, ve kterých využili výdajový paušál, je vyšší než 50 % celkového základu daně. Kdo má tedy příjmy jen z podnikání (tedy 100 % základu daně), na slevu na manželku a daňové zvýhodnění na dítě může zapomenout. Ostatní slevy a odpočitatelné položky se navrhuje zachovat. Čtěte více: Štěstí v neštěstí, omezení paušálů se výrazně promítne „jen“ na OSVČ s dětmi

V oblasti slev na dani si stát ale ještě vyšlápne na pracující důchodce. Kdo totiž pobírá starobní důchod nebo invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně, nebude moci uplatnit základní slevu na poplatníka. Všechna opatření týkající se paušálů a slev mají platit od roku 2013 do roku 2015.

V oblasti daní z příjmů pak ještě dochází k dalším již avizovaným změnám. V současně době se na příjmy zahraničních daňových rezidentů uplatňuje srážková daň ve výši 15 %. S účinností od roku 2013 se navrhuje zvýšit sazbu této daně na úroveň 35 %.

DPH vyšší o 1 procentní bod a dětské pleny do základní sazby

V oblasti DPH platí zvýšení obou sazeb o jeden procentní bod, tedy na 15 a 21 procent. V důsledku toho se odsouvá plánované sjednocení DPH na rok 2016. Kromě dalších technických změn dojde též k přeřazení dětských plen do základní sazby DPH. Podle předkladatelů zákona totiž kvůli nim hrozily postihy ze strany EU. Změna se dotkne veškerých dětských plen z různých druhů materiálů např. papírové a vatové, ale také z textilních materiálů.

Dále se u zdravotnické prostředky podle zvláštních právních předpisů, které spadají do snížené sazby, výslovně konkretizuje, u kterých prostředků se nižší daň aplikuje. Ze snížené sazby kvůli tomu vypadne obuv označená jako obuv pro diabetiky, která však není zdravotnickým prostředkem podle zvláštních právních předpisů (zákon č. 123/2000 Sb., o zdravotnických prostředcích a změně některých dalších zákonů). Stejně tak nebude možné uplatnit sníženou sazbu daně u obuvi, která by byla sice zdravotnickým prostředkem, ale byla by určena pro obecné použití, nikoliv však pro specifické použití pro osoby se zdravotním postižením diabetes. Čtěte také: Jak na režim revers charge u DPH?

Konec “zelené nafty” a vyšší daň na tabák

Pokud se zákon v parlamentu nezmění, zruší se zemědělcům tzv. “zelená nafta”. V současnosti totiž dostávají nazpět část zaplacené spotřební daně na naftu, kterou použili pro zemědělskou výrobu. Od příštího roku chce vláda toto zvýhodnění zrušit. Zvýšení spotřební daně postihne i kuřáky baleného tabáku. Sazba daně tabáku ke kouření se totiž příští rok zvýší z 1400 korun za kilogram na 1628 korun za kilogram a v roce 2014 na 1800 Kč/kg.

Daň z převodu nemovitostí vyšší o 1 procentní bod

Od roku 2013 vzroste o jeden procentní bod sazba daně z převodu nemovitostí, která bude nově činit 4 %.

Strop na zdravotní pojištění se zruší

V letech 2013 až 2015 dojde ke zrušení stropu na zdravotní pojištění, který v současnosti činí 72násobek průměrné mzdy. V souvislosti s tím musí OSVČ počítat, že ani zálohy již nebudou limitovány nějakým maximem. Čtěte také: Dvojnásobné zálohy na pojistné? Děkujeme, odcházíme na pracák, říkají OSVČ

Další novinky již zákon o změně daňových a pojistných zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů neobsahuje. Pokud tedy bude chtít vláda prosadit i zbylé zmiňované návrhy na příjmové straně (zvýšení daně z příjmů FO o jeden procentní bod, zavedení daně z tichého vína, či uhlíkové daně), bude tak muset učinit za pomoci jiných zákonů či v rámci pozměňovacích návrhů ve sněmovně.

Foto: www.isifa.com

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).