Hlavní navigace

Kdy plánovat zaměstnancům o Vánocích dovolenou?

1. 12. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Čerpání dovolených v průběhu Vánoc je nutné plánovat s předstihem. Dovolenou zaměstnancům určuje vždy zaměstnavatel, a to ohledem na zajištění provozních potřeb. A ty mohou být různé.

S vánočním obdobím je spojeno i zasloužené pracovní volno. Existují ovšem profese, které musí fungovat bez ohledu na přání zaměstnanců prožít vánoční svátky tradičně, v kruhu svých blízkých. Zvláště, když se jedná o firmy s nepřetržitým provozem. Pro jiné je naopak ekonomicky výhodnější činnost o Vánocích omezit nebo dokonce úplně přerušit. Část zaměstnavatelů tedy z provozních důvodů na toto období čerpání dovolené zaměstnancům nařizuje, jiní naopak pečlivě plánují pracovní směny k zajištění nepřetržitého vánočního provozu. Čtěte více: Může být dovolená zaměstnaneckým benefitem? 

Nepřetržitý provoz, který souvisí s charakterem firmy, je samozřejmě nutné zajistit po celý rok. A to včetně potřebného počtu zaměstnanců. Podle Mikuláše Procházky, marketingového manažera společnosti Grafton Recruitment, uchazeči o zaměstnání s takovým provozem předem počítají. Informace o nutnosti pracovat i v době svátků proto nemají negativní vliv na jejich výběr či rozhodování. Je třeba rozlišit provoz nepřetržitý a provoz vícesměnný, kdy může směna vyjít na státní svátek nebo víkend. Situace se oproti minulým rokům nezměnila. Lidé v ČR jsou na různé typy provozů zvyklí, a není, ani v minulosti nebyl, tudíž zásadní problém najít na takovéto pracovní pozice vhodné kandidáty, míní Procházka.

O dovolené musí zaměstnanec vědět nejméně 2 týdny předem

Dobu čerpání dovolených určuje vždy zaměstnavatel, a to s ohledem na oprávněné důvody zaměstnance a provozní podmínky zaměstnavatele. Jestliže na pracovišti působí odborová organizace, musí být rozvrh čerpání dovolených projednán předem také s odbory. Čtěte více: Pozor, nárok na dovolenou může na konci roku zaniknout

V souladu s § 217 až 220 zákoníku práce by měl zaměstnavatel určit dovolenou svým zaměstnancům tak, aby byla vyčerpána zpravidla v celku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo. Jestliže je poskytována v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně dva týdny. Ovšem pokud se spolu se zaměstnancem nedohodnou na jiné délce čerpání. S tím souvisí například i nařízené čerpání řádné dovolené o Vánocích z důvodu provozní přestávky. O čerpání dovolené se ale musí zaměstnanec dozvědět včas. Zákon ukládá písemné oznámení alespoň čtrnáct dnů předem. Mohou se ale opět dohodnout na kratší době.

Zaměstnavatel určuje čerpání dovolené i zaměstnanci, kterému dosud nevznikl nárok na dovolenou. To se týká především nově přijatých pracovníků, kteří ještě nesplnili podmínky pro vznik práva na dovolenou. Pokud zaměstnavatel předpokládá, že budou tyto podmínky do konce roku splněny, mohou v souladu se zákoníkem práce i tito zaměstnanci vyčerpat svou poměrnou část dovolené. Čtěte více: Prodlouženou dovolenou nesmíme přidělovat jen „oblíbencům“ 

Poskytujete vašim zaměstnancům dovolenou nad rámec zákonem stanovených 4 týdnů dovolené?

Jsou Vánoce pro zaměstnavatele z pohledu zajištění provozu a čerpání dovolených náročné?

Provoz je třeba plánovat předem, potvrzuje tisková mluvčí Komerční banky. Vánoce pro nás nejsou ani letos žádné překvapení, proto neočekáváme žádné problémy s ohledem na čerpání dovolené. Plány dovolených jsou připraveny a standardní provoz poboček je tak zajištěn, uvedla pro server Podnikatel.cz Monika Klucová.

školení květen 24 - novinky

V pravou chvíli na pravém místě, třeba i na Štědrý večer

Jedním z oborů, které musí fungovat bez ohledu na svátky, je energetika. Zajištění provozu vyžaduje i přesný harmonogram směn, včetně čerpání řádných dovolených. Každoročně tak i na Štědrý den odchází do služby několik stovek zaměstnanců Skupiny ČEZ, z elektráren i distribučních společností. Provoz většiny elektráren, dispečinků nebo poruchových čet se i o letošních Vánocích nebude příliš lišit od provozu v průběhu celého roku, vysvětluje Eva Nováková, tisková mluvčí Skupiny ČEZ. Dodává, že splnění nároků na bezporuchový provoz distribuční sítě na Štědrý večer vyžaduje nepřetržitou připravenost pohotovostních čet, které mohou okamžitě vyrazit do terénu a odstranit eventuální poruchu na vedení. Podle Novákové není výjimkou, že energetici svůj Štědrý večer oslaví s rodinou již odpoledne, ne-li o den dříve tak, aby mohli být v případě potřeby v pravou chvíli na pravém místě.

Svátky – nesvátky, autobusy jezdí stále

Také společnost STUDENT AGENCY řeší vánoční provoz s předstihem, přestože je počet autobusových spojení ve vánočním čase omezený. Jak upřesnila Ivana Kašická, ředitelka autobusové dopravy, fungování dispečinku je nevyhnutné zajistit nepřetržitě, bez ohledu na svátky a dny pracovního volna. Otevírací doba prodejních míst je uzpůsobena počtům autobusových spojení. Ve všech autobusech ale zajišťujeme neustále kompletní servis, včetně průvodkyně na palubě autobusu a dalšího servisu, dodává Kašická.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).