Hlavní navigace

Nekalé praktiky v prodeji ojetin. Na trh se dostávají zatopená auta z Německa

20. 2. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
České autobazary kšeftují s automobily, které vloni zasáhla povodeň v Německu. Zákazníkovi o tom ale neřeknou.

Pozor na povodní zatopená auta

Na českém trhu se v posledních týdnech začaly prodávat ojeté vozy z Německa, které byly zaplavené v letních měsících loňského roku. Kupující ojetých aut jsou tak vystaveni většímu riziku, že si nevědomky pořídí vůz, který byl v nedávné minulosti zatopený. Někteří prodejci mohou vykoupit již opravené vozidlo bez znalosti jeho minulosti a nabízet ho zákazníkům bez informace, že bylo zatopené. Upozorňuje na to společnost Cebia.

Záludností zaplavených aut je, že problémy s elektronikou nebo motorem mohou přijít i za několik měsíců po vyčištění a vysušení auta. Novější automobily jsou totiž mnohem náchylnější na důsledky záplav než vozy technologicky zastaralejší. Vedle jejich elektronické výbavy to souvisí s materiálovými úsporami v rámci snižování výrobních nákladů. Více uvádíme v souhrnném textu.

Zahraniční podnikatelé skupují české firmy

Zahraniční podnikatelé koupili v roce 2021 celkem 2590 tuzemských firem. Už několik let ale nejde nejčastěji o Slováky. Vyplývá to z dat poradenské společnosti Dun & Bradstreet.

Přestože se obchod s firmami loni meziročně zvýšil, stále nedosáhl na předcovidovou úroveň. V roce 2021 bylo zahraničními podnikateli zakoupeno 2590 firem, což je o 34 firem více než před rokem. V posledním předpandemickém roce 2019 však bylo prodáno do zahraničních rukou 3366 tuzemských společností.

Nová povinnost, kterou úřady budou striktně vyžadovat

Od dubna přibude zaměstnavatelům nová oznamovací povinnost. Nejde jen o úpravu formuláře, dodržení termínů může být v praxi složitější a sankce nejsou malé.

Dle ustanovení § 94 zákona o nemocenském pojištění je zaměstnavatel povinen v rámci zajištění řádného provádění nemocenského pojištění oznámit příslušné okresní správě sociálního zabezpečení den nástupu zaměstnance do zaměstnání, den skončení doby zaměstnání a další údaje, a to ve stanovené lhůtě. Plnění těchto povinností je základní podmínkou pro řádné vedení registru pojištěnců, který orgánům nemocenského pojištění slouží k provádění nemocenského pojištění i k plnění dalších úkolů, které jim ukládají právní předpisy.

Berňáky již dodržují u kompenzačního bonusu zákon

Finanční správa již vyplácí kompenzační bonus, jak jí přikazuje zákon. Platí ovšem, že v případě pochybností mohou úřady zpětně podnikatele vyzvat k prokázání nároku.

Pokud by úřad usoudil, že podnikatel neměl nárok, musel by kompenzační bonus vrátit. Jak už ale server Podnikatel.cz informoval před několika týdny, opačný postup, tedy nejprve „lustrace“ podnikatele a poté výplata bonusu, není v souladu se zákonem.

Důchody se opět zvýší 

Letos v červnu dojde kvůli inflaci k mimořádnému zvýšení důchodů. V průměru by měli senioři dostat o více než tisíc korun.

Vzhledem k tomu, že inflace od loňského června překonala zákonem stanovenou hranici 5 %, dojde k mimořádnému navýšení důchodů. Od června 2022 se starobním důchodcům zvýší procentní výměra jejich důchodů o 8,2 % procenta. V průměru jim penze vzrostou o 1017 korun a průměrný důchod tak přesáhne v červnu 17 tisíc korun.

Jak si zvýšit důchod? 

Zákon o důchodovém pojištění umožňuje pracujícím důchodcům požádat o přepočet důchodu za výdělečnou činnost vykonávanou současně s pobíráním starobního důchodu.

Důchod se zvyšuje za každých 360 dní výdělečné činnosti o 0,4 % výpočtového základu. Ke zvýšení však nedojde automaticky a je potřeba si písemně zažádat. Důchod je v rozsahu žádosti přepočítán za každých 360 dní výdělečné činnosti, a to o 0,4 % výpočtového základu.

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Seriál: Týdeník

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).