Hlavní navigace

Osobní zaměstnanecké benefity v roce 2024: Změny a okamžik vzniku příjmu

11. 1. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vládní konsolidační balíček zásadně mění problematiku zaměstnaneckých benefitů zavedením limitu pro osvobození. Důležitý je nyní okamžik jejich poskytnutí.

Koncem roku 2024 vyšel ve Sbírce zákonů vládní konsolidační balíček pod číslem 349/2023. O změnách v oblasti poskytování občerstvení i sportovních aktivit zaměstnancům na pracovišti již server Podnikatel.cz informoval. Nyní se zaměříme na osobní zaměstnanecké benefity. Především z pohledu nově zavedeného limitu a okamžiku vzniku příjmu ze závislé činnosti.

Čtěte také: Občerstvení na pracovišti, sportovní aktivity a jiná plnění od roku 2024

Limitováno polovinou průměrné mzdy

Od roku 2024 je od daně z příjmů na straně zaměstnance dle § 6 odst. 9 písm. d) zákona o daních z příjmů osvobozen příjem v úhrnu do výše poloviny průměrné mzdy za zdaňovací období (průměrná mzda pro rok 2024 činí 43 967 Kč, její polovina tudíž 21 983 Kč). Jde o nepeněžní plnění poskytovaná zaměstnavatelem zaměstnanci nebo jeho rodinnému příslušníkovi z fondu kulturních a sociálních potřeb, ze sociálního fondu, ze zisku (příjmu) po jeho zdanění anebo na vrub výdajů (nákladů), které nejsou výdaji (náklady) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, ve formě

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).