Hlavní navigace

Sjednejte si pojistku na blbost a ušetříte až tisíce korun

14. 4. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Autor: 258398
Nejdražší pojištění je takové, které nemáte. Přitom za relativně nízký poplatek můžete s uzavřeným pojištěním odpovědnosti uchránit sebe i svou rodinu před mnohými útrapami. Stačí si jen vybrat, pojištění tohoto typu je mnoho.

Na českém trhu se to pojistkami různého druhu jenom hemží. Jsou ovšem i takové, které mohou člověka vytáhnout z maléru. Mezi takové patří zejména pojištění odpovědnosti, které se dělí do několika kategorií.

Záleží na každé pojišťovně, jakou šíři pojistek odpovědnosti svým klientům poskytne, důležité však je, aby podmínky pojistky pokrývaly všechny vaše potřeby.Čtěte více: O „pojistku proti byrokracii“ snad podnikatelé nepřijdou

Nabídka pojištění odpovědnosti je rozmanitá, uveďme několik příkladů:

  • Pojištění profesní odpovědnosti
  • Pojištění odpovědnost z držby nemovitosti
  • Pojištění odpovědnosti vůči zaměstnavateli
  • Pojištění odpovědnosti v občanském životě
  • Pojištění odpovědnosti za ekologickou újmu
  • Pojištění odpovědnosti zasilatele
  • Pojištění právní ochrany
  • Havarijní pojištění

Server Podnikatel.cz zaostřil na ty, které nabízí naprostá většina pojišťoven, a to pojištění odpovědnosti v občanském životě, pojištění odpovědnosti vůči zaměstnavateli a také pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti. Všechny tyto pojistky z důvodu svého vzniku nesou lidové a prozaické označení pojistka na blbost.

Pojištění odpovědnosti v občanském životě

Pokud pečujete o děti (některé pojišťovny nerozlišují, zdali jsou vlastní, či svěřené), máte domácího mazlíčka, který je špatně ovladatelný, vaše pračka ráda tancuje po koupelně a hrozí vám vytopením sousedů, případně se při parkování vždy jen zázrakem vyhnete poškrábání laku sousedního auta, není nad čím přemýšlet. V současné době se cena takovéto pojistky na českém trhu pohybuje ve výši 400 Kč na rok, což se při uvážení hrozících škod jeví jako zanedbatelná částka.

Uzavřením smlouvy o pojištění odpovědnosti za škodu občanů navíc velmi často získáte ochranu nejen pro sebe, ale i pro celou svou rodinu, pokud s vámi ostatní členové žijí ve stejné domácnosti. Pojistka se vztahuje i na situaci, kdy vyrazíte na návštěvu jiné zahraniční země v rámci Evropy, je však třeba mít na zřeteli, že pojištění odpovědnosti není to samé jako pojištění cestovní, to pokrývá škody jiného typu a vzniklé z jiné příčiny.

Pojištění se často sjednává jednorázově spolu s pojistkou domácnosti. Platíte pak méně a vše máte v jedné částce.

Proti jakým nebezpečím se můžete pojistit?

  • Pojišťovna uhradí případné škody vzniklé jinému na životě nebo zdraví
  • Škody vzniklé poškozením či zničením věci a finanční škodu, za kterou pojištěný odpovídá
  • Pojištěný má také nárok na náhradu některých nákladů případného trestního či občanského soudního řízení

Pojištění odpovědnosti vůči zaměstnavateli

Pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli kryje případnou škodu, kterou klient způsobí svému zaměstnavateli zaviněným porušením povinností při plnění svých pracovních úkolů. Pokud například vlastníte služební telefon a často zapomínáte, kam jste ho vlastně dali, nebo si nad svým firemním notebookem obvykle dopřáváte šálek ranní kávy, bude pojištění odpovědnosti vůči zaměstnavateli ta správná volba pro vás.

Důležité je zmínit, že po vás zaměstnavatel může požadovat náhradu škody za poškození svěřené věci, a to až do výše 4,5 násobku hrubé mzdy. Například při limitu plnění 120 000 Kč, který je doporučován jako nejvhodnější, stojí pojištění odpovědnosti za škodu ročně zhruba kolem 570 Kč.

V případě pojistky zaměstnance se s klientem postupuje zpravidla velmi individuálně. Nejčastěji se zjišťuje, jestli řídíte motorové vozidlo zaměstnavatele, obsluhujete pracovní stroje jako např. vysokozdvižný vozík, jeřáb, zda přebíráte pracovní nástroje a pomůcky proti písemnému potvr¬zení, ale i služební mobilní telefony, notebooky atd. Zohledňují se i takové faktory jako jsou třeba pracovní cesty do zahraničí. Čtěte více: Zaplatí za úraz učně na praxi škola nebo zaměstnavatel?

Velmi často si toto pojištění tedy uzavírají řidiči firemních aut, skladníci či jiné profese, které mohou snadno způsobit škodu na věci. Užitečné je toto pojištění ale i pro kancelářské profese, kde může vzniknout finanční škoda, např., při špatném výpočtu daňové povinnosti, chybně zadané objednávce apod. Pojištění lze sjednat i pro pracovníky veřejné a státní správy.

Jaké druhy škod pojištění kryje?

  • Škody na životě
  • Škody na zdraví
  • Škody vzniklé poškozením či zničením věcí
  • Finanční škody vyplývající ze škody na životě, zdraví, věci
  • Čistě finanční škody

Pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti

Pojištění odpovědnosti z držby nemovitosti je určeno pro všechny klienty, kteří mají v držení svůj dům, rekreační chatu, nebo třeba i parcelu, na které teprve hodlají své bydlení zbudovat. Vlastník nemovitosti totiž zpravidla odpovídá za škodu, která vznikne někomu jinému v souvislosti s takovouto nemovitostí. Spolupojištěna je i odpovědnost osob, jež byly pověřeny čištěním a údržbou chodníků, schodišť, chodeb a prostranství patřících k nemovitosti.

Určitě budete rádi, že jej máte uzavřené například v případě uklouznutí a následného zranění vaší návštěvy při zdolávání vašich schodů či pádu uvolněné střešní tašky na sousedovu novou limuzínu.

WT100

Cena takovéhoto pojištění je závislá na více faktorech, záleží často na výšce pojištěné budovy nebo účelu jejího užívání. Zpravidla se cena pohybuje od 400 do 600 Kč za rok, velmi často jej také sjednáte jako součást pojištění nemovitosti.

Foto: Isifa.com

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).