Hlavní navigace

V prvním čtvrtletí ekonomika značně klesne, dno se ale blíží

11. 5. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 329515
Analytici předpokládají, že první čtvrtletí letošního roku se zařadí mezi nejčernější v naší ekonomické historii. Podle některých odhadů může HDP klesnout až o 4 %. Přesto ale zní i dobré zprávy, dno krize je již na dohled.

O tom, že se česká ekonomika letos propadne do recese, už takřka nikdo nepochybuje. Odhady analytiků se však stále poměrně liší. Napovědět by mohly výsledky za první čtvrtletí letošního roku, které má Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnit tento pátek. Přestože se bude jednat o první odhady vývoje HDP, naznačí již, jak hluboký propad lze letos očekávat.

Odborníci se neshodují ani v odhadech za první tři měsíce. Zatímco někteří očekávají pokles pod dvěma procenty, někteří pesimisté hovoří o propadu až 4 %. Na čem se však většina analytiků shoduje, je skutečnost, že dno recese už je na dosah. V příštím roce se totiž už předpokládá mírný růst HDP. Čtěte také: Jsme na tom hůře, než jsme čekali. Recese je nevyhnutelná.

Obchodní bilance překvapila

Odhady analytiků na vývoj HDP v prvním čtvrtletí se různí. Přesto jsou ale odborníci optimističtější, než jak „tipovali“ v předchozích prognózách. Stojí za tím zveřejněné výsledky zahraničního obchodu, který dosáhl za březen rekordního výsledku. Obchodní bilance totiž ve třetím měsíci letošního roku skončila v přebytku 23,4 miliard korun, což činí největší měsíční přebytek v historii ČR. Export klesl v březnu o 6,3 %, zatímco dovoz o 13,5 %. Ještě v únoru přitom došlo k propadu obou hodnot o více než 20 %

Za rekordními výsledky zahraničního obchodu stálo především zavedení šrotovného v Evropě a také klesající průmyslová produkce v ostatních zemích, která snížila domácí dovoz. Na výsledku se také podepsala výhoda dvou pracovních dní oproti loňskému březnu.

Česká ekonomika se zapojila za lokomotivu jménem evropské šrotovné. O české ekonomice by se ale dalo také říct, že je černým pasažérem, jehož jízdné platí státy, které zavedly šrotovné. Důkazem je nárůst přebytku v obchodě s Německem, Francií a Slovenskem, komentovala výsledky zahraničního obchodu Helena Horská z Ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

S velkým vlivem šrotovného souhlasí také další odborníci, zároveň ale připomínají, že se jedná o jednorázové opatření, jehož vliv brzy vyprchá. Je potřeba mít na paměti právě skutečnost, že se z nemalé části jedná o jednorázové nebo bazické efekty. Ekonomika tak stále zůstává slabá, náznaky dna jsou ale již patrné, domnívá se Martin Lobotka, analytik České spořitelny. Čtěte také: Místo zvyšování podpory v nezaměstnanosti raději šrotovné.

V letošním roce dojde k:

  • více než 2% růstu HDP.
    5 %
  • k růstu HDP mezi 0 až 2 %.
    20 %
  • k poklesu HDP mezi 0 až 2 %.
    32 %
  • k poklesu HDP o více než 2 %.
    43 %

Dno ekonomického cyklu se blíží

Právě pozitivní výsledek obchodní bilance donutil analytiky o něco zmírnit své černé vize pro první čtvrtletí roku. Výsledek zahraničního obchodu také mění pohled na vývoj celé české ekonomiky v první kvartálu 2009, neboť zahraniční obchod (i po očištění o vývoj cen) se vyvíjí lépe, než jsme předpokládali,pot­vrzuje Helena Horská. Původně Horská očekávala snížení ekonomiky o tři procenta, po zveřejnění údajů o obchodní bilanci přehodnotila svůj odhad na pokles kolem 2 %. Také Horská se domnívá, že dno krize se přiblížilo.

Svou prognózu také zveřejnila ČSOB, podle které ekonomika za první tři měsíce klesla o 1,7 %. Analytici ČSOB jsou také velice opatrní v odhadech do budoucna. Přestože věříme, že globální ekonomika směřuje k nalezení dna cyklu a trhy to již správně anticipují, cesta k němu nemusí být tak přímočará a bez komplikací, jak by naznačoval současný optimismus na globálních akciových trzích, upozorňuje ve své analýze Jan Čermák, analytik ČSOB.

S nejčernějším tipem na vývoj v prvním čtvrtletí přichází UniCredit Bank Pavel Sobíšek. První kvartál bude pravděpodobně znamenat dno recese. Meziroční pokles potrvá nejméně do třetího čtvrtletí, uvedl Sobíšek pro ČTK.

Banner - Ekonomická recese

ČNB a ministerstvo financí se shodují

Někde uprostřed odhadů stojí se svými prognózami Česká národní banka (ČNB). Ta očekává v prvním čtvrtletí pokles přes dvě procenta a konstantní vývoj předpokládá celý rok. Letos by tak HDP měl podle ČNB klesnout o 2,4 %. Proti předchozí prognóze bude v důsledku zahraničního vývoje ekonomický pokles v roce 2009 výrazně hlubší, v roce 2010 bude oživení mírně rychlejší, uvedli zástupci ČNB na čtvrteční tiskové konferenci.

Podobnou prognózu má také ministerstvo financí, které předpokládá pokles o 2,3 %. S hlavním propadem však analytici z ministerstva počítají až ve třetím čtvrtletí letošního roku. První kvartál podle nich zaznamená propad spíše nižší. Dostupné měsíční konjunkturální statistiky naznačují mezičtvrtletní pokles HDP v 1. čtvrtletí 2009 okolo 1 %, tvrdí ministerstvo v makroekonomické predikci. Čtěte více: Protikrizový kompromisní balíček dostane do krize rozpočet.

skoleni_15_4

S horšími výsledky pro českou ekonomiku přispěchal Mezinárodní měnový fond, který uvedl, že české hospodářství klesne o 3,5 %. Ještě v předchozím výhledu přitom počítal s poklesem ekonomiky o 1,3 %.

První jasnější obrysy by všechny prognózy měly získat tento pátek, kdy ČSÚ zveřejní odhad vývoje HDP za první čtvrtletí. Ačkoli půjde o čísla, která se budou v budoucna ještě drobně revidovat, přesnější obraz o české ekonomice přesto poskytnou. Nejen analytici doufají, že bude snad co nejpozitivnější.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).