Hlavní navigace

Jak na vyplnění vyúčtování zálohové a srážkové daně bez zbytečných chyb

9. 3. 2023
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Blíží se čas na vyplnění „oblíbených“ růžových a žlutých formulářů a spolu s ním i na zopakování pravidel správného vyplnění.

Mezi základní povinnosti zaměstnavatele (plátce daně) patří vyúčtování daně vybírané srážkou a vyúčtování daně ze závislé činnosti. Pakliže je registrován k těmto daním, musí podat po skončení zdaňovacího období také daňová tvrzení.

Důležité termíny pro zaměstnavatele

Zaměstnavatel má v souvislosti s aktuálním zúčtováním příjmů několik povinností. Především:

  • Na žádost zaměstnance vydá do 10 dnů od podání žádosti potvrzení o zdanitelných příjmech (kopii si uschová).
  • Provede nejpozději do 31. 3. 2023 výpočet daně a daňového zvýhodnění za rok 2022 a případný přeplatek na dani nebo doplatek daňového bonusu zúčtuje nejpozději v březnové výplatě (fyzicky vyplaceno v měsíci dubnu).
  • Podá z titulu plátce daně daňová tvrzení, a to vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti (růžové) do 1. 3. 2023 v papírové podobě, do 21. 3. 2023 v elektronické formě, dále vyúčtování daně z příjmů vybírané srážkou (žluté) do 3. 4. 2023.

Vyúčtování srážkové daně (žluté)

Pro vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z příjmů fyzických a právnických osob se využije tiskopis č. 25 5466 MFin 5466 – vzor č. 18. Pokyny k jeho vyplnění obsahuje tiskopis č. 25 5466/1 MFin 5466 – vzor č. 18. Dále je zde ještě příloha k vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně z příjmů fyzických osob, tiskopis č. 25 5466/A MFin 5466/A – vzor č. 14, která se využije v případě dodatečných oprav daně § 38d odst. 8 zákona o daních z příjmů v aktuálním zdaňovacím období. Pokud žádné opravy nejsou, příloha se nevyplňuje.

Hned v úvodu formuláře se skrývá jedna záludnost. Tiskopis je potřeba rozlišit na fyzické a právnické osoby. Pro rozlišení, jaké vyúčtování podat, je rozhodující skutečnost, „komu bylo sraženo“. Nikoliv, jak je v praxi velmi časté, „podle typu daňového subjektu, který sráží (právnická/fyzická osoba)“.

  • Pokud šlo o zdanění příjmů srážkovou daní vyplacených právnické osobě a sražená daň byla odvedena na číslo účtu FÚ 7712, označí se – právnickým osobám.
  • Pokud šlo o srážkovou daň z částek poukázaným fyzickým osobám a sražená daň byla odvedena na číslo účtu FÚ 7720, označí se – fyzickým osobám.

Autor: MF

Příjmy poukázané fyzickým osobám

Nejčastěji zřejmě půjde o odvod srážkové daně v těchto případech:

  • srážková daň z dohod o provedení práce s měsíční odměnou do 10 000 korun bez učiněného prohlášení k dani, eventuálně příjmy v úhrnné výši nepřesahující u téhož plátce daně za kalendářní měsíc částku rozhodnou pro účast zaměstnanců na nemocenském pojištění, tj. ostatní příjmy bez učiněného prohlášení k dani do 3500 Kč měsíčně (limit pro rok 2022),
  • srážková daň z odměn členů orgánů právnických osob (nerezidentů ČR),
  • srážková daň z autorských honorářů nepřesahujících měsíčně 10 000 korun u jednoho plátce (vydavatelství, redakce atd.).

Všechny druhy příjmů vyplacené fyzickým osobám se v příslušné části tiskopisu sčítají, podává se jedno vyúčtování. Ovšem jestliže má zaměstnavatel povinnost odvádět daň jak z odměn na vrub právnických, tak fyzických osob, vyplňuje tiskopisy dva. Samostatně pro fyzické i pro právnické osoby.

Příjmy poukázané právnickým osobám

Plátce sráží srážkovou daň v různých situacích. Například při výplatě podílů společníkům. Daň vybíraná srážkou podle zvláštní sazby daně se dle § 38d zákona o daních z příjmů sráží z příjmů včetně záloh, uvedených v ustanovení § 36 tohoto zákona. Zde je zakotveno, že metoda srážkové daně se u právnických osob aplikuje u příjmů z podílů na zisku z účasti na obchodní společnosti, podílů na zisku a obdobných plnění z členství v družstvu, z vypořádacího podílu při zániku účasti společníka ve společnosti s ručením omezeným, komanditisty v komanditní společnosti, z podílu na likvidačním zůstatku společníka v akciové společnosti nebo ve společnosti s ručením omezeným, komanditisty v komanditní společnosti a člena družstva ve družstvu a při zániku členství v družstvu, z vrácení emisního ážia, příplatku mimo základní kapitál nebo těmto plněním obdobná plnění.

Dodatečně učiněné prohlášení k dani

Jestliže zaměstnanec u svého posledního zaměstnavatele dodatečně učiní prohlášení k dani, žádné opravy se neprovádí. Využije se sloupec číslo 6 z formuláře vyúčtování. Zde se uvede daň, která byla sražena (daň srážková), a po dodatečně učiněném prohlášení k dani si zaměstnanec požádal o roční zúčtování daní a daňových záloh. Nejde o opravu, zaměstnavatel původně srazil správně, pouze se tato částka, která se váže k dodatečnému podpisu prohlášení, započte při ročním zúčtování daní na zálohy.

Vyúčtování zálohové daně (růžové)

vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti se využije takzvaný růžový tiskopis č. 25 5459 MFin 5459 – vzor č. 24. Pokyny k vyplnění obsahuje tiskopis č. 25 5459/1 MFin 5459/1 – vzor č. 27). Pokud je plátce registrován k této dani, musí podat tiskopis za každé situace. Podává se tedy i nulové vyúčtování, pokud v průběhu roku nebyla sražena žádná zálohová daň.

K tomuto tiskopisu se přikládá:

  • Příloha č. 1 vyúčtování s názvem „Počet zaměstnanců ke dni 1. 12. 2022“ (Tiskopis 25 5490/1 MFin 5490/1 – vzor č. 22) – uvádí se počet zaměstnanců podle mzdových listů evidovaných k 1. prosinci vykazovaného zdaňovacího období, kteří mají příjmy podle § 6 zákona o daních z příjmů (včetně srážkové daně), pokud má zaměstnanec více pracovněprávních vztahů u jednoho zaměstnavatele, uvede se jen jednou. Pro určení místa výkonu práce bude rozhodující pracovněprávní vztah s větším úvazkem nebo s vyššími příjmy. Jde o povinnou přílohu, podává se vždy. Jestliže jde o výkon práce z domova, uvede se bydliště zaměstnance nebo sídlo plátce dle rozsahu práce na home office.
  • Příloha č. 2 vyúčtování s názvem „Přehled souhrnných údajů zaznamenaných na mzdových listech poplatníků uvedených v § 2 odst. 3 zákona o daních z příjmů“ (Tiskopis 25 5530 MFin 5530 – vzor č. 15) – přehled souhrnných údajů o daňových nerezidentech. 
  • Příloha č. 3 o případných dodatečných opravách záloh na daň po slevě a daně vypočtené z ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění (Tiskopis 25 5490 MFin 5490-vzor č. 17) – zde se zaznamenají opravy záloh aktuálního zdaňovacího období, například slevy na dani, slevy z daňového zvýhodnění a dále daně za rok 2022 (roční zúčtování za rok 2021, které bylo provedeno v roce 2022). 
  • Příloha č. 4 o dodatečných opravách měsíčního daňového bonusu a doplatku na daňovém bonusu z ročního zúčtování daňového zvýhodnění podle § 38i zákona o daních z příjmů (Tiskopis 25 5531 MFin 5531 – vzor č. 12) – slouží rovněž pro opravy aktuálního zdaňovacího období (tedy oprava měsíčního daňového bonusu a doplatku na daňovém bonusu za rok 2022 (roční zúčtování za rok 2021, které bylo provedeno v roce 2022).
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).