Hlavní navigace

E-shopy se možná EET vyhnou. Dle Babiše je jejich platební systém příliš složitý

23. 11. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Chaos kolem EET a platebních metod e-shopů pokračuje. Ministr financí se nechal slyšet, že kvůli jejich složitosti je možné, že e-shopy z evidence tržeb vyjme.

Už jen týden mají podnikatelé – v první vlně provozovatelé ubytovacích a stravovacích zařízení, čas na to, nachystat se na elektronickou evidenci tržeb. Ve čtvrtek 1. prosince 2016 to vypukne. Do druhé vlny, která přijde v březnu příštího roku, by měly spadat také internetové obchody. Nad tím ale teď visí otazník.

Ministr financí v rozhovoru pro server Info.cz připustil, že by se právě e-shopy mohly z elektronické evidence tržeb vyjmout. Důvodem je složitost platebních metod, které online obchody využívají. Uvažuji o změně, že bychom vyňali z evidence e-shopy. Je tam asi 18 různých druhů plateb, jsou tam platební brány. Chci to projednat s koaličními partnery a navrhneme, aby e-shopy byly vyňaty, uvedl Andrej Babiš.

Kolem platebních metod v e-commerce převládá chaos už delší dobu. Provozovatelé online obchodů nedostali jasnou odpověď ani prostřednictvím nové metodiky k elektronické evidenci tržeb. Jak už server Podnikatel.cz informoval, metodici Finanční správy ČR přehodili informační povinnost na samotné platební brány. Celý článek čtěte zde: Další zmatky kolem platebních bran a #EET. Nová metodika podnikatelům nepomůže

E-shopy už se chystají

Některé velké e-shopy však už potvrdily, že se na chystanou elektronickou evidenci tržeb připravují. Prostudovali jsme Metodický pokyn k aplikaci zákona o evidenci tržeb z 31. 8. 2016 a plánujeme v našem interním systému vše nastavit s předstihem. Úpravy, respektive vývoj IS, v tuto chvíli odhadujeme v řádu desítek tisíc korun, uvedl pro sesterský server Lupa.cz hlavní účetní Alza.cz Jaroslav Kříž.

Internetových obchodů by se dle původního programu měla elektronická evidence tržeb týkat od 1. března roku 2017. Pokud zmiňovaná výjimka týkající se e-shopů projde vládou, je otázka, jak rychle bude úředníky zapracována.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).