Hlavní navigace

Léto podle workoholika. Mohou za práci i během dovolených zaměstnavatelé?

29. 7. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Češi si nestíhají vybírat dovolenou, výjimkou není ani letošní léto. Jak to vypadá podle workoholika? Čtěte odstrašující případy.

Česko se stává národem workoholiků. Stále více zaměstnanců si nestíhá vybírat svou dovolenou a převádí si ji do dalšího roku. Pouze více než čtvrtina zaměstnanců si vybere v roce dovolenou celou a ani v průběhu té nedokáže vypnout. Vinu dávají výzkumy zaměstnavatelům.

Čtěte také: Více než 10 dnů loňské dovolené není výjimkou, stáváme se workoholiky

Více než polovina zaměstnanců má dovolenou delší než ze zákona daných 20 dní. Týden navíc nabízejí obory především z oblasti strojírenství a z hlediska regionálního rozlišení vede Plzeňský (3,8 %) a Moravskoslezský kraj (3,4 %). Naopak nejméně ho slibují firmy v Karlovarském (0,6 %) a Pardubickém kraji (0,9 %). Vyplývá to z inzertního portálu Annonce.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Workoholik umí pracovat i na pláži. 

Delší dovolená však neznamená, že by si ji lidé dokázali vybrat celou. Z těch, co mají dovolenou o týden delší, si jich tři čtvrtiny nedokážou naplno užít. Celou dovolenou si stíhá vybrat pouze 27 % Čechů. Do dalšího roku si pak převádí svou zbývající dovolenou celkem 37 % zaměstnanců, 7 % zaměstnanců si nechává dovolenou proplatit a celých 9 % nechá dovolenou dobrovolně propadnout. Vyplývá to z průzkumu Instant Research agentury Ipsos pro společnost Sodexo Benefity.

Jak zdůrazňuje Magdalena Pořízková, expertka na motivaci společnosti Sodexo Benefity, za zvýšeným workoholismem mohou především zaměstnavatelé: Podle našich průzkumů zvýšilo v loňském roce nároky na své zaměstnance 89 % firem. Přitom podle Pořízkové pouze odpočinutý a spokojený zaměstnanec je schopen dlouhodobě podávat kvalitní pracovní výkon a být tak pro firmu skutečně přidanou hodnotou: Proto by měli zaměstnanci trávit i krátkou dovolenou podle svých představ a relaxovat, zdůrazňuje Pořízková.

Čtěte také: Jak se (ne)stát workholikem

Podle oslovených personalistů je na české zaměstnance vyvíjen tlak také v tom ohledu, že jsou nezastupitelní: Stává se mi pak velmi často, že musím kontrolovat e-maily i v průběhu dovolené a řešit problémy na dálku, říká Petr Marek, manažer v oblasti stavebnictví.

Paradoxem jsou pak příklady, které si manažeři sdílejí mezi sebou tak, aby i v průběhu dovolené mohli pracovat. Vybíráme některé z nich:

Základem je notebook

Na dovolenou zásadně s notebookem či tabletem. Hlavní předností “dovolenkového” notebooku je pak kvalitní baterie. Ta by měla vydržet několik hodin, ale i bez baterie s dlouhodobou výdrží to jde. Stále větší oblibu si získávají tzv. multifunkční mobilní nabíječky, ve kterých je možné nabít až čtyři mobilní zařízení zároveň. Zařízení je možné plně používat i během jejich nabíjení, říká Jana Martínková ze společnosti Activa.

V letním čase nezapomínat na chlazení

Od horka pomůže workoholikovi malý stolní větrák, který se připojuje přes USB rozhraní. Kromě stolních větráků se vyrábějí i ty, které lze připnout na obrazovku notebooku. Ochranu před vysokými teplotami však potřebuje i notebook, který by se rovněž neměl přehřát, aby nedošlo k jeho poškození. K dispozici jsou i speciální podložky, pomocí kterých může workoholik uchránit svůj klín, v případě že pracuje na pláži, od spálení zahřátého notebooku. Takové podložky mají tzv. pasivní chlazení.

Bez mobilního připojení to nepůjde

Práce na dálku si vyžaduje také připojení k internetu. Jeho rychlost a především ceny jsou v oblasti mobilního připojení stále dostupnější. I když jsou data v zahraničí stále drahé, zaměstnavatelé díky firemním tarifům často získávají od mobilních operátorů podpultové tarify, které cenu mobilního připojení i v rámci roamingu stlačí na minimum.

Čtěte seriál: Seriál Firemní počítač, mobil a tablet

Výhrou je Cloud Computing

Další, stále častější využívanou výhodu nabízí pro workoholiky Cloud Computing. Zaměstnanci mají prostřednictvím něj přístup do své pracovní sítě, pracovním e-mailům a dokumentům prakticky odkukoli a mohou je na dálku sdílet se svými kolegy. Zároveň tak mohou zadávat úkoly, které se pak řeší napříč celou firmou. Na síť pak ukládají vyhotovené tasky, které tak nemusí “čekat”. Cloud Computing však umožňuje přístup i k pracovním programům, které jsou uloženy na informačních serverech. Přístup se tak dá získat k internímu účetnictví.

Daně x

Pracovní nástroje se musejí hlavně zabezpečit

Práce na pláži je nebezpečná především v jejím samotném prostředí. Zrnka písku i kapky vody mohou poškodit elektroniku, bez které se workoholik na dovolené neobejde. Proto lze pořídit speciální neoprenové obaly, které elektroniku a občas i jeho majitele ochrání. Kromě obalu se hodí i speciální neoprenová brašna, kam lze umístit i veškeré související kabely.

Mobilní telefon s nastavitelnými tóny vyzvánění

Bez chytrého telefonu a vybranými aplikacemi pro nastavení úkolů na dovolené ani ránu. Workoholik jde až tak daleko, že si u svého telefonu nastaví volitelná zvonění, pro šéfa a kolegy, kteří na úkolech spolupracují. Podle stylu vyzvánění tak uživatel pozná, jak moc je příchozí hovor důležitý. Bez roamingu a rovněž mobilního připojení to ani v případě mobilního telefonu nepůjde.

Tlačí vás zaměstnavatel do workoholismu?

  • ANO
    55 %
  • NE
    45 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).