Hlavní navigace

Speciální účet pro podnikání nutný není. Má ale své výhody

2. 8. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Pro příjmy z podnikání poslouží, stejně dobře jako účet podnikatelský, i účet soukromý. Má to však svá plus i mínus. Navíc je tu i riziko porušení obchodních podmínek banky.

Musím mít pro podnikání zřízen speciální podnikatelský účet? To je otázka, kterou si klade nejeden začínající podnikatel. Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Záleží na velikosti firmy, množství uskutečněných bankovních převodů i způsobu stanovení základu daně atd. Z hlediska evidence je rovněž důležitou okolností, zda je podnikatel plátce či neplátce DPH. Čtěte více: Bankovní účty a úvěry pro živnostníky. Poradíme, jak na to

Mít či nemít podnikatelský účet?

Ať už se jedná o účet osobní nebo podnikatelský (běžný účet), bez jeho existence se zřejmě žádný podnikatel neobejde. Bezhotovostní platby jsou v obchodním styku samozřejmostí. V porovnání s výší poplatku prostřednictvím poštovní složenky je to také nesporně levnější způsob úhrady. I kdyby se snad mělo jednat o pouhé platby měsíčních záloh sociálního a zdravotního pojištění. Čtěte více: Obchodujete se zahraničím? Založte si účet v cizí měně

Žádný zákon nenařizuje mít pro podnikání povinně zřízený účet. Proto alespoň zpočátku řada osob samostatně výdělečně činných vystačí s účtem osobním. Nač mít v bance zřízeny účty dva. Vedení běžného účtu bývá také v porovnání s účtem tzv. nepodnikatelským výrazně dražší. Navíc pokud podnikatel vykonává výdělečnou činnost jen jako přivýdělek, speciální účet nakonec ani nemusí potřebovat. Obdobné to může být u OSVČ, které pro stanovení základu daně uplatňují výdaje procentem z příjmů. Těm postačí pouhá evidence příjmů a na to mohou použít i vhodně sestavenou tabulku v Excelu. K odsouhlasení došlých plateb pak samozřejmě poslouží výpis ze soukromého účtu. Čtěte více: Víte, komu skutečně platíte? Platba zaslaná na cizí účet se nemusí vyplatit

Jiná situace je u firem, které měsíčně prostřednictvím bankovního účtu uskuteční velké množství finančních operací. Například provozovatelé e-shopů. Ti se samozřejmě bez běžného podnikatelského účtu neobejdou. Mimo jiné i z důvodu evidence plateb. Odlišení osobních položek od položek spojených s výdělečnou činností by mohlo být značně komplikované. A předkládání nepodnikatelského účtu s velkým množstvím uskutečněných plateb případné daňové kontrole by také nemuselo být ideální. Zvláště pokud se jedná o plátce DPH. Čtěte více: Je možné pro podnikání používat studentský účet?

Umožňují vůbec banky používat soukromý účet k podnikání?

Nejeden podnikatel běžně soukromý účet ke své činnosti využívá. Zřejmě si ale neuvědomuje, že to nemusí být v souladu s podmínkami banky. Například Česká spořitelna ve všeobecných obchodních podmínkách uvádí, že účty pro soukromé osoby jako „Osobní a Sporožirový účet“ nejsou určeny pro podnikání. Na tuto skutečnost upozornila Kristýna Havlingerová z tiskového centra České spořitelny. Čtěte více: Vše o účtech pro živnostníky

Československá obchodní banka, prostřednictvím mluvčí Pavly Hávové sděluje, že v rámci své nabídky zřizuje pro fyzické osoby účty osobní a účty pro podnikatelskou činnost. Účty pro fyzické osoby – nepodnikatele nejsou určeny k podnikání a naopak účty pro fyzické osoby – podnikatele nejsou určeny pro soukromé účely, informovala Hávová.

Ani účty Poštovní spořitelny zřizované fyzickým osobám pro osobní účely, nejsou podle obchodních podmínek určeny k podnikání, jak uvedla tisková mluvčí Denisa Salátková. A podobným způsobem by pravděpodobně odpověděly i ostatní banky. Ovšem z neoficiálního sdělení vyplynulo, že přestože pracovníci bank o využívání osobních účtů k podnikání vědí, v rámci zachování klientely porušení obchodních podmínek zpravidla nepostihují. Bankovní účty pro podnikatele: Co banky nabízejí?

Jaký účet využíváte pro podnikání?

  • Samozřejmě podnikatelský.
    24 %
  • Soukromý účet.
    62 %
  • Nevyužívám žádný účet.
    4 %
  • Nepodnikám.
    10 %

Zdanění účtu při podnikání

Ať už má podnikatel prostředky na účtu soukromém či podnikatelském, příjmy z nich plynoucí se musí zdanit. Z hlediska daňového se soukromý účet neliší od ostatních, úrokové příjmy plynoucí z vkladů na tomto účtu podléhají dani z příjmů dle ustanovení § 8 zákona o dani z příjmů, sdělila Martina Řeháková, vedoucí sekretariátu a tisková mluvčí Finančního ředitelství v Hradci Králové.

Daně x

Příjmy dle § 8 zákona o daních z příjmů jsou příjmy z kapitálového majetku. Za tyto příjmy se považují veškeré příjmy plynoucí fyzickým osobám z umístění peněžních prostředků do bank, spořitelen, ale i mezi občany. Patří sem výnosy z cenných papírů, vkladů do podnikání, úroky z půjček a z prostředků podnikatele na běžném účtu a další. Čtěte více: Víte, který majetek lze vložit do podnikání?

Vklady na běžných účtech, které nejsou používány k podnikání, tj. úroky na osobních účtech, zdaňuje přímo příslušný peněžní ústav. Naopak úroky z podnikatelských běžných účtů banky nesráží. Podnikatel je musí zahrnout mezi příjmy do svého daňového přiznání. Uvádí se v přiznání samostatně, i když o nich běžně podnikatelé v účetnictví účtují. Poplatky za vedení běžného účtu a jiné poplatky s účtem spojené jsou daňově uznatelným výdajem podle § 7 zákona o daních z příjmů.

Soukromý (osobní) účet k podnikání

Výhody:

  • zpravidla levnější vedení účtu
  • není třeba dvakrát platit poplatky za vedení účtu, zasílání výpisů atd.

Nevýhody:

  • nejsou odděleny platby soukromé od podnikatelských
  • špatná evidence při více položkách
  • problematické prokazování plateb při případné daňové kontrole
  • finanční úřad má možnost prověřit všechny příjmy uvedené na výpisu (nejen ty, o kterých se v podnikání účtuje)
  • není možné do daňových nákladů zahrnout poplatky za vedení účtu a další platby s účtem spojené

Běžný (podnikatelský) účet k podnikání

Výhody:

  • banky nabízí zvýhodněné „balíčky“ více produktů určené na míru podnikatelům
  • umožňuje oddělení plateb z podnikání od plateb osobních
  • přehlednější evidence
  • poplatky za vedení účtu jsou daňově uznatelným výdajem

Nevýhody:

  • úroky z příjmů se musí zdanit jako kapitálový výnos
  • zpravidla dražší vedení účtu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).