Hlavní navigace

Slevy pro pracující důchodce opět na scéně

23. 4. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Spolu s návrhem důchodové reformy se vrací slevy pro pracující důchodce. Jde o staronový návrh, který se dotkne nejen pracujících důchodců, ale i zaměstnavatelů.

Pokud důchodová reforma úspěšně završí legislativní proces, budou si moci od roku 2025 zaměstnaní důchodci uplatnit slevu na důchodovém pojištění. Slevu si budou moci uplatnit i osoby samostatně výdělečně činné. V článku popisujeme základní podmínky slevy pro zaměstnané důchodce a její uplatnění, včetně souvisejících povinností zaměstnavatelů.

Content First

Co se dozvíte v článku
  1. Staronové slevy pro pracující důchodce
  2. Zvyšování důchodu výdělečnou činností
  3. Sleva na pojistném poživatele starobního důchodu
  4. Kdo bude mít na slevu nárok?
  5. Uplatnění slevy u zaměstnavatele
  6. Sleva se uplatní jen jednou

Staronové slevy pro pracující důchodce

Je tu další změna, která má podpořit zaměstnávání starobních důchodců. Původně měly být tyto slevy zavedeny již od poloviny roku 2023. Avšak s ohledem na výpadek příjmů státního rozpočtu po zavedení slevy na pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti ve výši 100 % pojistného placeného zaměstnancem, který by podle odhadů činil cca 4 až 4,5 miliardy korun ročně, byly z návrhu vypuštěny.

Pozitivní efekty zavedení slevy na straně státních výdajů se totiž očekávají až s časovým odstupem zejména v období největšího zatížení důchodového systému s ohledem na demografickou strukturu obyvatel. To je důležité z hlediska udržitelnosti systému i v případě, že nedojde k výraznější změně chování na pracovním trhu v podobě zvýšeného pracovního zapojení zaměstnanců v důchodovém věku.

Zvyšování důchodu výdělečnou činností

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).