Hlavní navigace

exPRESS: To nejlepší ze života podnikatele

29. 12. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Již jen pár dní zbývá do bujarého loučení se starým rokem a vítání toho nového. Tento sobotní exPRESS je tedy letos poslední a tentokrát i netradiční. Nepřináší souhrn nejzajímavějších událostí uplynulého týdne, nýbrž výtah nej... článků, které vyšly za půlrok od spuštění business serveru Podnikatel.cz.

Mezi nejčtenější články téměř uplynulého roku patří podle našich statistik ty, které v posledních dvou měsících přinášely každé pondělí informace o reformě veřejných financí, tedy o změnách účinných od 1.1.2008. Tyto změny se dotknou úplně všech, od podnikatelů a zaměstnavatelů po zaměstnance.

exPRESS - Koleje 01
NEJčtenější

Legislativa

Představují vietnamští podnikatelé hrozbu nebo přínos?

V Česku nyní žije 45 362 Vietnamců, z toho jich asi 25 000 podniká. Už nejde jen o stánkový prodej s převážně textilním zbožím, vlastní už i kamenné obchody a stávají se tolik potřebnými zaměstnanci. Stále však jsou nejčastějšími prodejci padělaného zboží. Jsou tedy perspektivní pro českou ekonomiku nebo její hrozbou?

Provoz firmy

Jak na dohody o práci mimo pracovní poměr

Dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti znají zejména studenti během brigád. Jejich výhodou jsou nižší povinné odvody a jednodušší administrativa, což oceňují jak brigádníci, tak zaměstnavatelé. Jaká je zákonná úprava a zdanění u dohod?

Finance

Jsem zaměstnanec a podnikám. Jak na daně a pojištění?

Exotické dovolené a pěkné bydlení. Kdo by si něco z toho nepřál? Jenže příjem ze zaměstnaneckého poměru na to nestačí. A tak je nutné si ještě přivydělávat podnikáním. Jak je to s daní z příjmů, sociálním a zdravotním pojištěním?

Manažerský život

Rauty patří k manažerskému životu. Víte, jak se na nich chovat?

Raut – společenská událost, jejíž obliba u nás stále stoupá. Slavnostní občerstvení bývá součástí firemního večírku, premiéry nebo jiné oslavy. Atmosféra na rautu bývá uvolněná. Ale pozor! Striktní pravidla společenského chování platí i tady.

Start podnikatele

Podíl největších obchodníků roste, v malých obcích to však není znát

O deset procentních bodů stoupl za poslední rok tržní podíl TOP 10, tedy deseti největších obchodníků v Česku. I přes expanzi nadnárodních společností se stále nedaří pokrýt kvalitními obchodními službami menší obce do 5 000 obyvatel, zatímco ve městech stále roste hlad po „rodinných nákupech“.

exPRESS - Koleje 01
NEJdiskutovanější

Do této kategorie byly zařazeny články kromě daňové reformy.

Legislativa

E-Government, kladivo na byrokracii už klepe na dveře – diskuze

Ačkoliv již může daňový poplatník podat daňové přiznání po internetu, či na Czech Pointech požádat o výpis z obchodního rejstříku, v řadě dalších případů musí navštívit úřad a podstoupit zdlouhavou byrokratickou proceduru a vše vyjednat osobně. A to chce ministerstvo vnitra změnit.

Provoz firmy

Hledáme obchodního zástupce. Zn. Ženy nebereme! – diskuze

Slovo gender nepatří jen do feministického slovníku. Naučit by se ho měli také podnikatelé. Na českém trhu práce se totiž cítí diskriminovaní ženy i muži a s problémem rovných příležitostí se potýká téměř každý podnikatel. Při přijímání zaměstnanců i při každodenním chodu firmy. Vědomě či nevědomě.

Finance

Přijetí eura může být pro podnikatele ziskové – diskuze

Přijetí eura se pomalu blíží. I když ještě není přesně znám termín, podnikatelé by se na řadu změn a povinností už měli začít připravovat. Pokud přípravu nepodcení, mělo by jim euro vedle zvýšených nákladů a problémů přinést řadu výhod. A ty by měly podle odborníků převážit.

Manažerský život

Supermoderní vzhled? Do zaměstnání tedy rozhodně ne! – diskuze

Pokud nepracujete pro někoho jako jsou Gaultier, Kenzo nebo Versace, neuvádíte módní program v televizi, nepracujete jako propagátor módy, nejste hvězda showbyznysu ani sportovní ikona, není ve vašem šatníku místo pro nové extrémní módní styly a různé výstřelky. Respektive je tam mít můžete, ale neměli byste je nosit do zaměstnání.

Start podnikatele

Těžká volba podnikatele: daňová evidence nebo účetnictví? (1) – diskuze

Účetnictví nebo daňová evidence? Evidovat podnikatelskou činnost je nutné při každém podnikání. Některým subjektům ale ukládá přímo zákon vést účetnictví, jiné subjekty se mohou rozhodnout, kdy je pro ně výhodnější vést účetnictví a kdy daňovou evidenci.

exPRESS - Koleje 01
NEJstarší článek v hlavních sekcích serveru

Legislativa

Evropská dovozní cla: na rozcestí

Počátkem června oznámil evropský komisař pro obchod Peter Mandelson svou nespokojenost s dovozem levného čínského textilu a oceli do EU. Pohrozil Číně možným zavedením sankcí. Taková opatření ale stále více vyvolávají střety mezi odlišnými zájmy výrobců a zákazníků. Evropská komise proto vyhlásila celkovou revizi ochranného systému.

Provoz firmy

Zaměstnávání osob zdravotně postižených

Ne každý člověk má to štěstí, že je úplně zdráv. Každý den potkáváme velké množství lidí s menším či větším zdravotním postižením. Ovšem i tito lidé dokáží zastat v zaměstnání spoustu práce. Navíc pro řadu zaměstnavatelů může být určitou výhodou, respektive nemusí být bariérou, tyto občany zaměstnat, neboť může získat příspěvky a dotace na zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Finance

K dispozici je téměř 27 mld. eur. Zažádejte si o ně.

Pro období 2007 – 2013 je k dispozici ze strukturálních fondů EU a Fondu soudržnosti téměř 27 mld. EUR, které může ČR čerpat ke zlepšení životní úrovně svých občanů. Tyto peníze mohou čerpat téměř všechny subjekty (nejen obce, kraje a neziskové organizace, ale i podnikatelé, vlastníci dopravní infrastruktury, školy a další), které splní kritéria kladená na žadatele, jako finanční podporu pro své činnosti.

Manažerský život

Timesharing – levnější je „vlastnit“ než pronajímat

V České republice je timesharing – „vlastnictví“ hotelu za účelem vlastní dovolené – stále ještě relativně neznámý pojem vyvolávající strach. Jak by ne, vždyť spousta lidí přišla různými podvody o své peníze a životní úspory. Timesharingu se ovšem nemusíte bát.

Daně x

Start podnikatele

Podíl největších obchodníků roste, v malých obcích to však není znát

O deset procentních bodů stoupl za poslední rok tržní podíl TOP 10, tedy deseti největších obchodníků v Česku. I přes expanzi nadnárodních společností se stále nedaří pokrýt kvalitními obchodními službami menší obce do 5000 obyvatel, zatímco ve městech stále roste hlad po „rodinných nákupech“.

exPRESS - Koleje 01
Založené diskuze

NEJčastější v sekci „Začínáme“, kdy bylo založeno 21 diskutovaných témat a čtenáři připojili 43 svých rad. Největší diskuze se rozvinula na téma „Mohu mít obchodní název jako živnostník?“. Na první pohled jednoduchá otázka se však při podrobnějším zkoumání stala poměrně obtížná pro zodpovězení i pro samotné odborníky ze státní správy.

Z uvedených článků jsem četl/a:

  • všechny
    8 %
  • většinu
    31 %
  • zhruba polovinu
    0 %
  • jen několik
    53 %
  • ani jeden
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).