Hlavní navigace

Stravenky – politická fraška, která se stává neprůhlednou

27. 3. 2008
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Problematika daňového zvýhodnění stravenek pro zaměstnance otřásá základy poslanecké sněmovny. Úterní emotivní vystoupení jednotlivých zástupců stran toho byla důkazem. Politické hašteření však zastírá skutečný dopad návrhu, nespokojenost na straně zaměstnanců i zaměstnavatelů.

Projednávání předlohy poslanců ODS na zrušení daňové výhody u stravenek bylo v úterý na návrh ČSSD přerušeno. Důvod? Jak už v médiích zaznělo, opozice chce sestavit vyšetřovací komisi, která by prověřila působení lobbingových firem při projednávání vládní reformy veřejných financí. Lobbig je ostatně jako přívlastek stravenkové kauzy často skloňován, opomíjen je ale skutečný dopad návrhu a do pozadí se odsouvá i to, že v reformě veřejných financích se mluvilo o striktnějších pravidlech, která by rušila zvýhodňování stravování zaměstnanců.

Začarovaný politický kruh

Stravenky se začaly řešit už v návrhu zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů. Jak v poslanecké sněmovně zdůraznil premiér a předseda ODS Mirek Topolánek, původně návrh obsahoval zrušení daňového osvobození stravenek, ale zároveň i závodního stravování na straně zaměstnavatelů. Naše současná poslanecká iniciativa obsahuje pouze zrušení osvobození stravenek, doplnil Topolánek. Na původním návrhu by tedy zaměstnavatelé ztratili mnohem více, pokud by svým zaměstnancům chtěli výhodu stravování zachovat. Ale ani nový návrh se zaměstnavatelům příliš nezamlouvá. Jak už dříve uvedl generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška, pokud by se zachovalo daňového zvýhodnění u závodního stravování a u stravenek by se naopak zrušilo, nastala by zde podle něj jistá nerovnost.

Vydělá státní kasa na návrhu?

Ve zdůvodnění návrhu předkladatelé uvádějí, že očekávají dodatečné příjmy pro státní rozpočet pouze 600 milionů až 1 miliarda korun, studie Institutu oceňování majetku VŠE hovoří naproti tomu o výpadku ve vybrané DPH a dani z příjmu až 1,9 miliardy Kč. Současný daňový režim stravenek je tedy pro státní rozpočet pozitivní, v nejhorším případě neutrální.

Zdroj: prohlášení APSS

O tom se v politice už tolik nemluví. Na možnou motivaci zaměstnanců, u kterých jsou stravenky podle průzkumu společnosti Stem Mark nejoblíbenějším benefitem, se zapomíná. Zaznívají pouze hlasy, že vše se točí kolem lobbingu, který prosákl v médiích už dříve. Tomu odpovídá i požadavek opozice na zřízení vyšetřovací komise a odložení projednávání návrhu.

Na lobbistické aktivity poprvé upozornila Česká televize. Do tzv. stravenkové aféry byla zapojena firma Marka Dalíka, premiérova poradce, jehož firma New Deal Communications údajně spolupracovala se společností No comment! Ta měla inkasovat za tlak na zachování daňové výjimky pro stravenky 100 000 eur od firmy Sodexho Pass. Skupina občanských demokratů následně předložila návrh na zrušení této výjimky.

Návrh může ohrozit celý stravenkový systém

Na zpolitizování celého případu upozorňuje Asociace provozovatelů stravenkových systémů (APSS). Ta se ohradila proti některým výrokům zastánců návrhu: Zaráží nás reakce na naše argumenty ze strany stoupenců předloženého návrhu zákona (…) zpochybňují legitimitu a legalitu našeho podnikání, popírají jednoznačné a prokazatelné přínosy a dopouštějí se nepravdivých výroků, aniž by přitom předložili jakýkoliv ověřitelný faktický údaj, stojí v prohlášení APSS.

O přínosu stravenek přitom v žádném jiném evropském státě nepochybují a tamější zaměstnavatelé možnost odpočtu vítají. Jak řekl v rozhovoru pro Liberecký deník europoslanec Richard Falbr, zrušení systému těchto benefitů nemůže v parlamentu získat podporu. Poslanci, kteří jsou rozumní, hovoří spíše o korekci, která by omezila sortiment, na co se stravenky dají použít, řekl deníku Falbr. Čeští poslanci ale argumentují, že úplném rušení stravenek není na pořadu dne, řeší se pouze jejich daňové zvýhodnění.

Podmínky, za kterých zaměstnavatel poskytuje stravenky

Zaměstnavatel v souladu se zákonem o dani z příjmů může poskytnout příspěvky na stravné až do výše 55 % ceny jednoho jídla za jednu směnu, maximálně do výše 70 % stravného při trvání pracovní cesty 5 až 12 hodin podle §176 odst. 1 písm. a) zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce. Provize, které zaplatí za zprostředkování stravenek, může uplatnit podle Pokynu MF D-300 do daňových nákladů až do hodnoty 55 % z celkové provize.

Z hlediska zdravotního a sociálního pojištění poskytnutá hodnota stravenek nespadá do vyměřovacího základu.

Zaměstnanec neplatí z hodnoty přijatých stravenek nic

Hodnota přijatých stravenek nepodléhá dani z příjmů ani sociálnímu a zdravotnímu pojištění.

Co na to všechno říkají zaměstnavatelé a malí podnikatelé?

Z celého návrhu je většina zaměstnavatelů rozmrzelých. Uvědomují si, že právě benefit stravenek je zaměstnanci nejvyhledávanějším. Stravenky patří spolu s pěti dny dovolené navíc a příspěvkem na penzijní připojištění k nejoblíbenějším zaměstnaneckým benefitům. Motivující odměnou pro zaměstnance tedy jistě jsou, řekla business serveru Podnikatel Pavla PlacháČeské spořitelny. Na otázku, jak bude postupovat v případě, že se návrh nakonec prosadí, odpovídá Pavla Plachá vyhýbavě. Spekulace na toto téma považujeme za předčasné. Pokud ke zrušení daňového zvýhodnění dojde, budeme na situaci reagovat.

Jiné vyjádření a řešení mají České aerolinie. Společnost, která zaměstnává řádově 4500 osob, poskytuje v současné době benefit stravování formou slevy z ceny hlavního jídla ve stravovacích zařízeních. Ti zaměstnanci, kteří do stravovacích zařízení přístup nemají, dostávají stravenky. V Českých aeroliních i přesto nikdo hlady trpět nebude. Nárok na stravovací benefit zaručuje zaměstnanců kolektivní smlouva platná do roku 2010. Není tedy pravděpodobné, že by společnost právě tento benefit přestala zaměstnancům poskytovat, uvedla Daniela Hupáková, mluvčí ČSA.

O zajištěné stravování se nemusí bát ani 15 000 zaměstnanců společnosti Tesco Stores, která zatím vývoj kolem návrhu sleduje a čeká na konečné rozhodnutí. Společnost však ujišťuje v jednom: Stravenky nepovažujeme za bonus, ale za prvek péče o zaměstnance, pro motivaci využíváme řadu dalších benefitů, upřesnila pro business server Podnikatel.cz Jana Matoušková, mluvčí Tesco Stores.

Zařídí zaměstnavatel jídelnu nebo bude platit příspěvky na stravu ze svého?

V případě, že příspěvky na stravování prostřednictvím jiných subjektů (stravenky) ztratí svou daňovou účinnost, zůstává podle § 24 písm. j) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů jediná možnost daňově účinných výdajů na stravování – provoz vlastního stravovacího zařízení, kromě hodnoty potravin.

Další oblíbené benefity:

  • příspěvek na penzijní připojištění
  • příspěvek životní pojištění
  • více dnů na dovolenou

Jiná situace je u drobných podnikatelů a živnostníků. „Tito podnikatelé z mého okolí se stravenkami žádný problém nemají, neb je nedávají,“ uvedl pro server Podnikatel.cz Bedřich Danda, šéf Sdružení živnostníků a podnikatelů ČR. Jan Wisner z Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů však upozornil na situaci malých a středních podniků. Jak už dříve prohlásil, návrhem bude ohrožena konkurenceschopnost právě těchto firem, které tak nebudou moci požadavky zaměstnanců splnit. Navíc MSP nemohou ve většině případů závodní stravování zaměstnancům nabízet. Jak vyplývá z průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP), podnikatelé budou muset hledat jinou mzdovou kompenzaci pro své zaměstnance. Firmy v průzkumu shodně uvedly, že stravenky považují za stabilizační prvek pro zaměstnance, dokonce již nejsou vnímány jako benefit, ale samozřejmost. Komplikace navíc podle AMSP nastanou zejména ve firmách s nepřetržitým provozem.

V mnoha regionech průzkum signalizuje, že zaměstnanci si oběd za plnou cenu nekoupí, ovlivní se tak stravovací návyky, které podle podnikatelů ovlivňují i výkon zaměstnance. Zrušení stravenek rozhodně znevýhodní malé firmy, které nemohou svým zaměstnancům nabídnout vlastní stravovací provozy, říká Eva Svobodová, generální ředitelka AMSP. Malí podnikatelé se tak vedle opozice, odborů i provozovatelů hostinců a restaurací řadí mezi hlavní odpůrce zrušení státní podpory stravenek. Jak už naznačil i Bedřich Danda, situace u živnostníků je jiná. Generální ředitelka AMSP přitom u živnostníků upozorňuje ještě na druhou stranu mince. Podle ní se živnostník musí také stravovat a v tomto ohledu jsou všechny osoby samostatně výdělečně činné jednoznačně diskriminovány: Právě tito podnikatelé si stravenky dle platných zákonů do nákladů nemohou dát vůbec. Copak živnostník se nestravuje?, upozorňuje za AMSP Eva Svobodová.

Sami podnikatelé ale přiznávají, že i když bude daňová výhodnost u stravenek zrušena, mnozí tento systém benefitů přesto zachovají. Podnikatelé se budou chovat stejně jako doposud. Ti, kteří je vydávali, tak je budou dávat dál a ti kteří je nedávali, tak je též nebudou dál dávat, upřesnil Bedřich Danda. Tomu odpovídá i výzkumu agentury ČTK, podle níž většina podnikatelů hodlá poskytovat zaměstnancům stravenky i nadále za stejných podmínek.

skoleni_15_4

Víte všechno o daňové reformě?

Reforma

Business server Podnikatel.cz přináší komplexní speciál, v němž se dozvíte podrobnosti o změnách vyplývajících z reformy veřejných financí. Čtěte speciál reforma.podni­katel.cz a stahujte daňové formuláře zdarma.

Východiskem je diskuze

I přes politické tahanice, zda za návrhem ODS na zrušení daňové výhodnosti stravenek je či není lobbistická aktivita, volají podnikatelé po diskuzi. Lobbing je nezajímá, své zaměstnance chtějí i nadále motivovat. Pokud by stát zrušil daňové zvýhodnění u stravenek, znamenalo by to prohru pro zaměstnance i pro firmy, upozornila Pavla Plachá, mluvčí České spořitelny.

Za stejný obor, tedy finanční, která bývá ke svým zaměstnancům nejštědřejší, mluví i Marek RollČeskoslovenské obchodní banky, která má 6700 zaměstnanců: Uvítali bychom komplexní pohled na celou oblast benefitů a zjednodušení daňové problematiky. K tomu se přidává i Asociace provozovatelů stravenkových systémů, která rovněž volá po věcné diskuzi a která upozorňuje, že celá kauza může jen vyvolat nedůvěru ve stravenkový systém jako takový.

Jak ovlivní reforma veřejných financí vaše hospodářské výsledky v roce 2008?

  • Pozitivním způsobem, díky ní se mi zvýší zisky.
    11 %
  • Neovlivní je nijak, reforma je krok správným směrem, ale projeví se až za čas.
    11 %
  • Neovlivní je nijak, reforma ve své podstatě pro mě nic nemění.
    0 %
  • Negativním způsobem, reforma je naprosto nekoncepční.
    70 %
  • Nevím, nedokážu odpovědět.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).