Hlavní navigace

Vstupní lékařské prohlídky zůstávají. Alespoň prozatím

15. 12. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vyhláška o pracovnělékařských službách bude od nového roku novelizována. Změny se dotknou periodických prohlídek, příloh i pravidelného dohledu.

Novela vyhlášky o pracovnělékařských službách postoupila téměř k závěru legislativního procesu. Zaměstnavatelé mají nejvyšší čas se se změnami ve vyhlášce seznámit. V článku přinášíme stručný souhrn změn pro zaměstnavatele. Podrobněji se jednotlivým změnám budeme věnovat až po její účinnosti. Ta je plánována od 1. ledna 2023.

Co se dozvíte v článku
  1. Obsah, poradenství a dohled
  2. Vstupní lékařské prohlídky
  3. Periodické prohlídky obecně
  4. Periodické prohlídky a profesní riziko
  5. Mimořádná výstupní prohlídka a příloha

Obsah, poradenství a dohled

Současná vyhláška obsahuje řadu zastaralých přístupů posuzování zdravotní způsobilosti k práci. Zavádí se nový pojem „profesní riziko“ namísto dosavadního „rizika ohrožení zdraví“. K zásadním změnám dochází v oblasti obsahu a poradenství. Z vyhlášky se odstraní (v praxi téměř nereálné) poradenství smluvního lékaře při projektování, výstavbě a rekonstrukci pracovišť a dalších zařízení zaměstnavatele, při zavádění nových technologií, látek a postupů, dále například poradenství v problematice pitného režimu a poskytování ochranných nápojů, v problematice pracovní rehabilitace, při výcviku a výchově zaměstnanců v oblasti ochrany a podpory zdraví při práci, správných pracovních návyků a při rekvalifikaci zaměstnanců nezpůsobilých vykonávat dosavadní práci a další.

Tato oblast bude výrazně zjednodušena. Zůstává kupříkladu hodnocení výsledků sledování zátěže organizmu zaměstnanců působením rizikových faktorů pracovního prostředí, zpracování rozborů vzniku a příčin pracovních úrazů, poradenská činnost při školení zaměstnanců určených zaměstnavatelem v první pomoci a zpracování návrhu vybavení pracoviště prostředky pro poskytování první pomoci pro zaměstnavatele. 

Nově se má provádět dohled na pracovišti nejméně jednou za tři roky, jde-li o práce zařazené do kategorie druhé rizikové, třetí a čtvrté podle zákona o ochraně veřejného zdraví (riziková práce) anebo jde-li o profesní riziko nebo jsou-li pro tyto práce stanoveny podmínky zdravotní způsobilosti jiným právním předpisem. U ostatních kategorií (první a druhá) pouze, pokud tak zaměstnavatel stanoví nebo si dohled vyžádá poskytovatel pracovnělékařských služeb. Doplňuje se rovněž, že dohled není třeba provádět v dopravních prostředních zaměstnavatele.

Vstupní lékařské prohlídky

Návrh novely vyhlášky původně kalkuloval se vstupními lékařskými prohlídkami u kategorie první a druhé podle zákona o ochraně veřejného zdraví pouze na základě dobrovolnosti (vyžádané uchazečem o zaměstnání či zaměstnavatelem). Navržená úprava však byla zkritizována v rámci připomínkového řízení.

Důvodů bylo hned několik. Zákon o specifických zdravotních službách stanoví zaměstnavateli povinnost zajistit vstupní lékařskou prohlídku. Prováděcí právní předpis, kterým je vyhláška o pracovnělékařských službách, nemůže jako právní předpis nižší právní síly zaměstnavatele této povinnosti zprostit. Takový postup by byl protiústavní. V případě pracovního poměru musí být prohlídka provedena vždy a vyhláška na tom nemůže nic změnit.

Jak v připomínkách správně upozorňovalo ministerstvo práce a sociálních věcí, v ustanovení § 103 odst. 1 písm. a) zákoníku práce je stanoveno, že zaměstnavatel je povinen nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti. Potenciální zaměstnanec musí být zdravý a způsobilý. Vstupní lékařská prohlídka přitom představuje prvotní přezkoumání, které určuje způsobilost k výkonu zaměstnání na dané pracovní pozici. Pro zaměstnavatele lékařská prohlídka při nástupu do zaměstnání znamená vysokou míru jistoty, že je zaměstnanec schopný sjednanou práci vykonávat řádně a že je právně krytý v případě jakýchkoli pracovních úrazů či indispozic.

Proto se z navrhovaných změn v oblasti „vstupních prohlídek“ upustilo, a to minimálně do doby provedení novelizace zákona o specifických zdravotních službách.

Mají být vstupní lékařské prohlídky upraveny?

Periodické prohlídky obecně

Změny se však dotknou periodických prohlídek. Zde bude skutečně prohlídka v „čisté“ kategorii první a druhé na bázi dobrovolnosti. Periodická prohlídka u zaměstnanců vykonávajících práci zařazenou podle zákona o ochraně veřejného zdraví, 

  • a) v kategorii první se provádí, pokud to zaměstnavatel nebo zaměstnanec vyžadují, 1. jednou za 6 let nebo 2. jednou za 4 roky, jde-li o zaměstnance, který dovršil 50 let věku; poprvé se provede v návaznosti na periodickou prohlídku podle bodu 1, 
  • b) v kategorii druhé se provádí, pokud to zaměstnavatel nebo zaměstnanec vyžadují nebo pokud tak stanoví příloha této vyhlášky, 1. jednou za 4 roky nebo 2. jednou za 2 roky, jde-li o zaměstnance, který dovršil 50 let věku; poprvé se provede v návaznosti na periodickou prohlídku podle bodu 1,
  • c) v kategorii druhé rizikové a kategorii třetí se provádí jednou za 2 roky, 
  • d) v kategorii čtvrté jednou za 1 rok.

Periodické prohlídky a profesní riziko

Výše uvedené výjimky na bázi dobrovolnosti platí pro „čisté“ kategorie. Pokud by zaměstnanci vykonávali práci nebo činnost, jejichž součástí je profesní riziko (není-li pro provedení periodické prohlídky podle předchozího odstavce stanovena kratší lhůta), provede se periodická prohlídka

  • a) jednou za 4 roky, nebo
  • b) jednou za 2 roky, jde-li o zaměstnance, který dovršil 50 let věku; poprvé se provede v návaznosti na periodickou prohlídku podle písmene a).

Avšak ve vyhlášce je nadále zdůrazněno, že jiným právním předpisem nebo přílohou k vyhlášce může být stanovena jiná frekvence prohlídek.

Zaměstnavatelé a jejich bezpečnostní technici budou muset úpravu pečlivě nastudovat. Provádění periodických prohlídek „na bázi dobrovolnosti“ bude vhodné ošetřit interním předpisem.

Content First

Mimořádná výstupní prohlídka a příloha

Dosavadní úprava mimořádných prohlídek není pro zaměstnavatele srozumitelná. Proto se přesněji rozlišují mimořádné prohlídky v úplném rozsahu (mají stejné důsledky jako periodické prohlídky) a mimořádné prohlídky v neúplném rozsahu. K drobným změnám dochází také u výstupních prohlídek.

Současná vyhláška má dvě přílohy. První příloha bude od nového roku zrušena. Tím se odstraní nesmyslně lékaři předem určená doba k provádění pracovnělékařských prohlídek, kterou není možné časově normovat. Zůstane pouze jedna příloha. I zde dochází k několika změnám. Například se vypouští profesní riziko a tím i speciální prohlídky u „řidičů referentů“. Budou opět „čistou“ kategorií.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).