Hlavní navigace

Komplikace se školkovným pro zaměstnance končí

21. 5. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Novela, která má přinést novou úpravu maximální možné částky školkovného hrazeného zaměstnavatelem za zaměstnance, brzy završí legislativní proces.

Konečně se napraví potíže s úhradou za využití předškolních zařízení pro děti zaměstnanců. Přinesla je nová úprava konsolidačního balíčku. Nyní nastává změna a dobrou zprávou je, že na základě přechodných ustanovení bude využitelná po celé zdaňovací období roku 2024. Částka školkovného bude u zaměstnanců omezena stanoveným maximem.

ebf - tip - debata

Co se dozvíte v článku
  1. Firemní školky zkomplikoval konsolidační balíček 
  2. Náprava se blíží
  3. Ocenění nepeněžního příjmu zaměstnance
  4. Ocenění školkovného v praxi
  5. Daňový, nebo nedaňový náklad zaměstnavatele?

Firemní školky zkomplikoval konsolidační balíček 

Od roku 2024 byla zrušena sleva na dani za zaplacené školkovné. Zde byla obsažena i definice „předškolního zařízení“ (registrované předškolní zařízení zřízené podle zvláštního zákona, typu mateřské školky, dětské skupiny nebo provozované na základě živnostenského oprávnění). Z toho důvodu se pro daňové účely zavedl nový pojem, a to „zařízení péče o děti předškolního věku“, který je dokonce širší. Zahrnuje i vlastní zařízení zaměstnavatele či zařízení provozované jinými subjekty.

Potíž ale nastala s oceněním příjmu zaměstnance v podobně možnosti takové zařízení využít. Měsíční úplata za dítě zde může být poměrně vysoká, a pokud ji za zaměstnance uhradí zaměstnavatel, jedná se o zdanitelný příjem zaměstnance. Ten může být za určitých podmínek od daně osvobozen, avšak je tu potíž s omezením osvobozeného příjmu do limitu poloviny průměrné mzdy. A právě toto by bránilo umísťování dětí do těchto zařízení. Bylo by zkrátka pro zaměstnance moc drahé.

Náprava se blíží

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).