Hlavní navigace

Povinné hlášení všech dohod o provedení práce se blíží

23. 5. 2024
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Již za měsíc červenec 2024 budou zaměstnavatelé hlásit veškeré dohody o provedení práce spolu s novými údaji i nově zaváděným postupem.

Není žádným tajemstvím, že plánované změny u dohod o provedení práce k 1. červenci 2024 nenastanou. Respektive zavedení dvou limitů pro odvod pojistného u jednoho nebo souběžně u více zaměstnavatelů. Zákonem stanovené oznamovací povinnosti zaměstnavatele se ale neruší. Jen jsou poupraveny a doplněny. 

Změnu přináší pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o investičních společnostech a investičních fondech (sněmovní tisk č. 570), jímž se upravuje problematika dohod konaných mimo pracovní poměr.

CIF 24 - tip - superearly cena

Co se dozvíte v článku
  1. Systém pro hlášení dohod se připravuje na spuštění 
  2. Oznamování o nástupu a skončení zaměstnání u DPP
  3. Nový Výkaz DPP 
  4. Hlášení změn u zaměstnance 
  5. Výkaz bude povinně elektronický 

Systém pro hlášení dohod se připravuje na spuštění 

Na začátku měsíce dubna 2024 jsme v článku Jak bude probíhat hlášení dohod od 1. července 2024? popisovali náležitosti i nový způsob oznamování dohod o provedení práce. Z výsledků čtenářské ankety vyplynulo, že plných 84 % čtenářů je přesvědčeno, že změna nenastane, protože je zásadní a na její realizaci není dostatek času. Naopak. Česká správa sociálního zabezpečení je, zdá se, na chystané změny připravena. 

Již koncem měsíce dubna byla pro vývojáře mzdových a personálních systémů zveřejněna Definice e – Podání VPDPP, tj. informace k nové službě e-Podání nového formuláře „Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce“ – dále jen Výkaz DPP). Koncem května bude spuštěno testovací prostředí tak, aby první hlášení za měsíc červenec 2024 mohlo proběhnout bez komplikací.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).