Hlavní navigace

Restaurace ve Velkém Špalíčku je zdravou oázou v centru města

7. 3. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
V pěkném prostředí a zdravě se lze najíst v centru Brna rovnou ve Velkém Špalíčku. Restaurace Rebio vaří dobře z biosurovin a využívá lokální produkce. Vzdušný interiér pojme stovku strávníků, takže ani ve špičce neodejdete s nepořízenou.

Historické i širší centrum Brna je plné restaurací a kaváren, které stojí za vyzkoušení. Business server Podnikatel.cz se před časem ve své rubrice Gurmán podíval do brněnské kavárny Spolek a tentokrát se zastavil přímo ve Velkém Špalíčku. Jednu ze svých dvou provozoven tu totiž má „restaurace zdravého životního stylu” Rebio (druhá provozovna je pak v nedaleké Orlí ulici). Přes opětovné sněžení se totiž blíží jaro a odlehčení jídelníčku proto, aby byl člověk fit, v tuto dobu vůbec není na škodu. Čtěte více: Jak na zdravou výživu

Restaurace: Rebio
Lokace: Velký Špalíček, Mečová 2, Brno
Typ: vegetariánská a bio restaurace
Rebio 1

Rebio zabírá rozsáhlý prostor v horním patře Velkého Špalíčku, nákupního centra s kinem, které vyrostlo nedaleko Zelného trhu. Restaurace se dá označit za oázu v centru města, a to díky svému interiéru laděnému především do přírodní zelené a hnědé (a vytvořenému podle zásad feng – šuej), díky ptačímu výhledu na město a díky relativnímu klidu, který tu i v polední špičce vládne. Restaurace disponuje více jak stovkou míst, takže ani ve frekventované době nehrozí, že by host nenašel místo. Jedná se o restauraci samoobslužnou, takže i ceny jsou tu příznivé – a to především s ohledem na to, že restaurace využívá čerstvé a bio suroviny od místních dodavatelů. Talíř teplého jídla, moučník a bio čerstvou mrkvovou šťávu jsem pořídila cca za 150 korun.

Rebio 2

Ač jsem tu byla v půl dvanácté, ve frontě na teplé jídlo jsem čekala jen snesitelnou chvilku. Cukrárenský pult je od teplého jídla a salátů oddělený a má samostatnou pokladnu, takže pokud sem návštěvník zajde jen na kávu se zákuskem (jako dvě dámy, které si přisedly k mému stolku), nemusí se mísit do davu ostatních strávníků. Čtěte více: Bez masa a s businessmany

Zdravě pro normální lidi

Rebio 3

Z velké nabídky jsem ochutnala bulgur (bulgur = předvařená a nalámaná pšenice) se zeleninou. Byl mírně ostřejší a na můj vkus trochu slanější. Bio brambory vařené ve slupce a smíchané s petrželkou zas nebyly osolené zřejmě vůbec. Nevadilo to, protože mohla alespoň vyniknout jejich opravdu lahodná chuť. Obalovaný celer by možná přesvědčil i ty, kteří výraznou chuť celeru dvakrát nemusí. Bramborová placička trojúhelníkového tvaru (triangl) mi chutnala asi nejvíc. Jedinou potíží je, že než jsem si jídlo od pultu donesla ke stolu, moc teplé už nebylo.

Vyzkoušeno: Co může restaurace podnikatelům nabídnout?

Restaurace Rebio je příhodná pro obchodní schůzku především svou polohou, protože se však jedná o restauraci samoobslužnou, určitě není vhodná pro schůzky příliš formální. Zas je tu ale k dispozici WiFi, klimatizace a dětský koutek pro toho, kdo své schůzky absolvuje s dětmi. Výhodou je i otevírací doba ve všední den od devíti hodin ráno.

Vybrat si z tolika zákusků, které jsou v Rebiu k mání, nebylo lehké. Vizuálně jsou totiž cukrářské výrobky opravdu lákavé. Na cedulkách u dortíků je možné si přečíst, co zákusky obsahují. Sáhla jsem nakonec po hnědé výseči dortu, ve kterém kakao nahradil karob, potažené bílou krémovou vrstvou a ozdobené rozinkami v karobu. Čtěte více: Srdce Prahy nabízí výjimečný zážitek z vegetariánské stravy

Karob neboli svatojánský chléb se v potravinářství používá jako alternativa kakaa. Čokoláda z karobu, která neobsahuje kravské mléko, je vhodná i pro alergiky.

Jakou preferujete kuchyni?

  • Českou.
    53 %
  • Středomořskou.
    28 %
  • Arabskou.
    4 %
  • Americkou.
    3 %
  • Jinou.
    12 %

Ač jsem se samozřejmě nijak speciálně nevěnovala odposlechu hostů, neušel mi rozhovor dvou dam, které jsem potkala na toaletě a jež byly dle rozhovoru zřejmě učitelky. Jedna z nich konstatovala, že po jídle v takové restauraci by si ráda zakousla ještě klobásu, protože takovéhle jídlo prostě není pro normální lidi. Myslím, že se pletla a svědčí o tom i strávníci, které jsem v Rebiu viděla. Jedí tu všechny věkové kategorie, od studentů přes lidi produktivního věku, kteří zřejmě pracují v okolí, po babičky. Navíc nabídka jídla a zákusků mi nepřišla nijak dogmatická. Nicméně milovníci či milovnice masa, klobásy nebo klasické hotovky si tu na své samozřejmě nepřijdou. Spokojení ale budou ti, kteří se nechtějí ve všední den v poledne odvalit přejedení od stolu a nad kancelářským stolem už odpoledne jen poklimbávat.

skoleni_15_4

Výhodou restaurace je nejen její poloha, ale také otevírací doba. Ve všední den má totiž otevřeno již od devíti ráno, takže tu lze absolvovat také pracovní snídani, do devíti večer. V sobotu otevírá v 11 a zavírá opět ve 21 hodin, v neděli má otevřeno od 11 do osmi večer. Co se týče zázemí, restaurace nemá vlastní toalety a hosté musí na veřejné toalety Velkého Špalíčku. Čtěte více: Nová vegetariánská restaurace uspokojí i ten nejmlsnější jazyk

Hodnocení

Pokud bychom chtěli porovnat Rebio s některou další podobnou restaurací hodnocené v rubrice Gurmán business serveru Podnikatel.cz, byla by to jistě restaurace Country Life. Z takového srovnání by ovšem Rebio zřejmě vyšlo o něco lépe – oproti Country Life v pražské Melantrichově ulici má příkladně větší nabídku, rozsáhlejší, příjemnější a vzdušnější prostory. Country Life jsme ohodnotili plným počtem Gurmánských hvězdiček a stejné hodnocení si bezpochyby zaslouží také brněnské Rebio ve Velkém Špalíčku.

Gurmán - hodnocení 5

Pět hvězdiček – maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).