Hlavní navigace

S eurem na věčné časy rychleji, silněji a výš

29. 9. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Od prvního ledna 2009 přechází Slovensko na euro a optimistická eurokampaň jede i v Nitře, "pod Zoborom", na plné obrátky. Před pár dny začali Slováci a Slovenky odpočítávat 100, 99, 98, 97, 96... dní do eura.

Eurobufet na Hlavním nádraží v Bratislavě sice zřejmě nemá s přechodem Slovenska na euro nic společného, přesto jeho světelný poutač je to první, co mi v souvislosti s eurem padne na Slovensku do očí. Cestou autobusem po Bratislavě se mi nepodaří pokochat obří euromincí umně vyvedenou na jedné z bratislavských výškových budov a už mířím směr Nitra, se zastávkou v Trnavě.

Na nitranských ulicích reklama na billboardech nenechává na pokoji ani euro a slibuje EURObonus ke stavebnímu spoření pod heslem Zeptejte se lišáka. A v novinách zas jedna z velkých slovenských bank myslí na budoucnost a honosí se: S námi jste na euro připravení. A nabízí nejlepší euroservis. Co není „euro”, má zkrátka v konečném součtu o pár pomyslných bodů míň.

Euro SR

Eura nebereme

Slovenský Statistický úřad zveřejnil výzkum, ze kterého vyplývá, že nadpoloviční většina Slovenek a Slováků není s konverzním kurzem spokojená. 35 % dotázaných si myslí, že přiměřená hodnota konverzního kurzu by měla být na úrovni silnější než je 27 slovenských korun za euro. 28 % uvádí kurz mezi 27 a 30 korunami. Rozmezí, v jakém se pohybuje skutečný konverzní kurz 30,1260 slovenské koruny za euro, mezi 30 a 31 korunami za euro, uvedlo jen 19 % dotázaných. Podle průzkumu byla tedy očekávání lidí vyšší než stanovená hodnota konverzního kurzu, shrnuje výsledky deník SME z 27. září. Z téhož dne, který je Dnem eura v krajských městech.

V úterý 23. září se totiž dny, které dělí Slovensko od euroměny, zakulatily na stovku. A stovka je jistě dobrou příležitostí pro informačně – zábavné akce, včetně otevřených dveří Národní banky Slovenska za přítomnosti samotného guvernéra Ivana Šrámka. V Nitře zamíří informací a zábavy chtiví občané k Tesku, objasňuje mi paní v Městském informačním centru. Ptám se tam totiž, jestli i pro situace neznalé cizince nabízejí nějaké tištěné informace o přechodu na euro. Bohužel ne.

Tak alespoň zkouším zaplatit eurem v přilehlém obchodu s fotoaparáty a foto technikou. Eura nebereme, vyvádí mě z omylu prodavačka, která právě, v sobotu ráno, prodejnu otevřela.

Na cenovkách a účtenkách si však už každý může zkontrolovat, kolik od Nového roku za to které zboží eury zaplatí. Dvojí ceny jsou všude. Běhají i na světelném poutači na potraviny v akci před samoobsluhou na nitranské pěší zóně.

Euro SR II

Podnikatelé si připlatí

Tisíce podnikatelů začnou platit DPH. Hranice, od které je třeba platit DPH, klesne od ledna v přepočtu skoro o půl milionu korun, hlásá titulek v ekonomické sekci stejného vydání deníku, kterým listuji. Jak píše Ĺuboš Jančík, asi 12 tisícům podnikatelů přibudou od nového roku další administrativní povinnosti. A někteří podnikatelé v reakci hrozí, že budou muset zvýšit ceny. Daňoví experti ale oponují, že podnikatelům nová daňová povinnost, a to být plátcem DPH už od tržeb 35 tisíc eur, v přepočtu 1 054 410 korun, náklady výrazně nezvýší. A to především díky odpočtu DPH ze vstupních nákladů. Trh nám ceny sice zvýšit nedovolí, stoupnou nám však náklady. Ocitneme se v dilematu, zda zavřít firmu nebo ne, řekl SME majitel bratislavského starožitnictví. Vladimír Sirotka, prezident slovenské asociace malých a středních podniků, tvrdí, že se povinnost platit DPH dotkne hlavně drobných podnikatelů jako jsou třeba řemeslníci nebo malé účetní firmy. Čtěte více: exPRESS: Přechod na euro přijde Slováky draho

Den eura: € naše měna

Na Den eura přicházím asi čtyři hodiny po startu. Z pódia s nápisem Vítejte na Dni eura v Nitře duní muzika. Obcházím tématické infostánky s hesly Měníme měnu, ne cenu; Eurové bankovky a jejich ochranné prvky; Mezinárodní rozměr eura; Ochrana spotřebitele. A se zastřešujícím mottem € naše měna. Hosteska mě osloví jen u vědomostního kvízu, jinak si mě nikdo nevšímá. Musíme na sebe křičet, protože se přes hudbu skoro neslyšíme. Pokud bych se chtěla vyptávat, musela bych kapelu přeřvat. Spokojím se tedy s propagačními letáky.

Jeden se ptá, jestli euro způsobilo růst cen a vysvětluje rozdíly mezi skutečnou a vnímanou inflací, objasňuje fungování evropského monitoringu spotřebitelských cen (HICP). Další je jakousi tištěnou převodní kalkulačkou. Osvěžme si a počítejme: 57 Sk je 1,89 euro, 115 Sk je 3,82 euro a naopak: 245 euro je 7380,87 slovenských korun. Zkrátka a dobře: Euro. Silná měna do každé peněženky.

Euro by se mělo zavést v České republice:

  • Co nejdříve.
    49 %
  • Čím později, tím lépe.
    15 %
  • Raději vůbec.
    35 %

Z další brožury je možné si oživit země Evropské unie, v další si ujasnit, v jakých zemích již vyměnili svou národní měnu za euro. Následující se předhání ve vypočítávání předností eura – euro je příležitost:

  • silná měna uznávaná všude na světě
  • stabilní ekonomika
  • vyšší hospodářský růst a zlepšení životní úrovně
  • vyšší růst mezd, důchodů a zaměstnanosti
  • levnější a jednodušší cestování a práce v zahraničí
  • jednodušší podnikání a obchod
  • silnější evropská identita

Skutečně je euro samospasitelné? – musí napadnout každého kritičtějšího člověka.

Důchodci a lidé na sociálních dávkách se prý navíc můžou těšit na to, že jejich výplatu budou úřady zaokrouhlovat vždy směrem nahoru, tedy ve prospěch občana.

Optimisticky působí také deset fiktivních příběhů lidí, kterým euro pozitivně změnilo život – mladé IT konzultantce se lépe nakupuje přes internet v zahraničí, zdravotní sestra se nebojí o své úspory, řecká rodinka si díky nižším úrokovým splátkám pořídila domek na Rhodosu, studentům se pohodlněji a levněji cestuje, správci penzijních fondů vyhovují integrované finanční trhy, manažer si pochvaluje výkonnější ekonomiku, růst a zaměstnanost, důchodci si nemohou vynachválit zdravější veřejné finance, podnikatel komfortnější možnost obchodu se zahraničím… Čtěte více: Euro dává Slovensku konkurenční výhodu

Brand24

Slovenky a Slováky už zřejmě s eurem čekají jen samá pozitiva a jistoty. Na Dni eura nenasaje obrovský eurooptimismus snad jen opravdu zavilý skeptik nebo Václav Klaus. Čtěte více: Přijetí eura může být pro podnikatele ziskové

Boční tón

Naopak trochu kýčovitě vypadá žluté chodící reklamní euro na náměstí před Divadlem Andreje Bagára. Uvnitř je v plném proudu festival Divadelná Nitra. Evropští umělci se dívají na současný (euro)svět o poznání s menší nadějí a optimismem. Hrají spíš o marasmu, duševní a morální vyprahlosti, ztrátě smyslu života, vykloubených a vyšinutých, až patologických lidských osudech. Je to kontroverzní boční tón – ve městě, kde se existence slovenské koruny pomalu, leč jistě, chýlí ke konci. Čtěte více: Koruny, děkujeme, odejděte! Podnikatelé chtějí platit eurem

Euro SR I

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).