Hlavní navigace

Úplný zákaz kouření v restauracích a na zábavě. Vláda posvětila nový zákon

3. 6. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Kuřáci si od příštího roku nezakouří v restauracích, hospodách ani na veřejných zábavách. Vláda schválila příslušný návrh zákona, který kouření omezuje.

Budou si provozovatelé restaurací a veřejné zábavy trhat vlasy? Bude méně zákazníků v klasikých hospodách? Přesně tyto otázky se budou po dnešku skloňovat každým dnem. Vláda totiž schválila zatím nejtvrdší postup vůči kuřákům. Těm nedovolí si zápalit v restauracích, na koncertech i tanečních zábavách. Informovala o tom ČTK. 

Přísný zákaz kouření by měl začít platit od příštího roku. Nejdříve si však projde schvalovacím kolečkem přes Parlament a návrh zákona musí podpořit také prezident Miloš Zeman. Ve Sněmovně, kde má koaliční vláda většinu, se očekává, že novela projde lehce. Podnikatelé se tak můžou už nyní připravovat na změny, které s úplným zákazem budou souviset. 

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Od příštího roku úplný zákaz kouření v restauracích a na zábavě. 

Příslušná norma neřeší pouze to, že z restaurací zmizí popelníky, provozovatelé také budou muset zrušit prodej tabákových výrobků a alkoholu v automatech. Do nápojového lístku budou muset navíc umístit jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější než pivo.

Vrásky se zákazem kouření budou mít i majitelé diskoték, koncertů, divadel a sportovních hal. Také zde bude platit úplný zákaz kouření. 

Provozovatelé zábavy si navíc budou muset lépe ošéfovat i to, zda neprodávají alkohol mladistvým. Pokud by se na to přišlo, příslušný podnik se okamžitě uzavře na dva dny. 

skoleni_15_4

O úplném zákazu kouření v restauracích a na zabávách se na vládě mluví už několi měsíců. Zákaz měl dokonce platit už v letošním roce. Čekalo se však na kompletní novelu z dílny ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který dostal normu na starost. Vítám, že je tu jasná podpora další skupiny poslanců, se kterou můžeme počítat při našem komplexním protikuřáckém zákoně, komentoval poslaneckou podporu Němeček.

Jste pro úplný zákaz kouření v restauracích a na zábavách?

  • Jednoznačně ANO, mělo to přijít už dříve.
    55 %
  • Určitě NE, některé provozovatele to může finančně zruinovat.
    45 %

Proti plánu zakázat plošně kouření v restauracích však vystoupila Asociace hotelů a restaurací, podle které je dosavadní úprava dostačující. Nyní si mohou restauratéři vybrat, zda chtějí kouření ve svých provozovnách dovolit. Podnik musí být pak označen, zda je kuřácký či nikoli a v případě smíšeného zařízení mít oddělené kuřácké a nekuřácké prostory. Plošným zákazem některá zařízení budou v nevýhodě. Vzorovým příkladem jsou čajovny, ve kterých se běžně kouří vodní dýmky, a jich se bude zákaz týkat také. Hovoříme i o pohostinstvích a hospůdkách na vesničkách. Pokud dojde k zákazu kouření, budou mít problém s klientelou, protože místní si pivo klidně dají na zahradě a zapálí si u něj cigaretu, upozornil již dříve v České televizi Václav Stárek, šéf asociace.

Čtěte také: Restaurace by na zákazu kouření mohly vydělat miliardy korun, tvrdí výzkum

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).