Hlavní navigace

Potravinynapranyri.cz pod lupou. Víme, kdo má nejvíce nálezů špatných potravin

21. 8. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Celkově se na webu potravinynapranyri.cz objevilo už 431 nálezů nevyhovujících potravin. Podívejte, které obchodní řetězce a země se na tom podílejí nejvíce.

Již více než měsíc funguje web potravinynapranyri.cz, na kterém Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informuje o svých nálezech nevyhovujících potravin. Celkově se v současnosti nachází na serveru přes 430 nálezů. Přestože enormní zájem o něj již opadl, denně ho stále navštěvují tisíce lidí a dalších 10 tisíc se zaregistrovalo a nechává si novinky posílat e-mailem. Server Podnikatel.cz se zaměřil na to, který typ nevyhovujících potravin je nejčastěji odhalen, jací obchodníci se na webu nejvíce objevují, a z které země pochází největší množství nevyhovujících potravin.

Novinky si nechává posílat 10 tisíc lidí

Když SZPI spustila na počátku července web potravinynapranyri.cz, vzbudila tím řadu ohlasů, a to jak pozitivních, tak negativních. Kladný postoj zaujali k serveru zákazníci, kteří ještě dva týdny po jeho spuštění navštěvovali web v řádech desetitisíců denně. Enormní prvotní zájem sice opadl, ale v průměru web stále navštěvují tisíce lidí denně. Web nyní vykazuje stabilní návštěvnost. Tomu hodně pomohla i skutečnost, že je zde možné zaregistrovat e-mail, na který přijde upozornění s informací o nově vložených potravinách. Odpadl tedy značný počet přístupů, které zjišťovaly, jestli je něco nového a co, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Pavel Gráf, jednatel společnosti FUTURA SOFT, která web pro SZPI vytvořila. Počet zaregistrovaných uživatelů v současnosti činí přibližně 10 tisíc.

Zatímco spotřebitelé server uvítali, prodejcům a výrobcům velkou radost neudělal. V mediálních prohlášeních firmy sice tvrdily, že iniciativu inspekce vítají, zároveň však webu vyčítaly některé věci. Výrobcům vadí, že není uváděn pouze viník, jelikož se podle nich dá většinou jednoduše určit. Maloobchodníci ale jménem Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) ČR oponují tím, že viníka nelze vždy jednoznačně označit. Podle SOCR neplatí teze, že za nesoulad složení potraviny s nápisem na obalech může výrobce a za samotný prodej potravin po záruce či poškozených výrobků obchodník.

Čtěte více: Svaz obchodu se kvůli kvalitě potravin obul do potravinářské inspekce

Sama SZPI se ale webu hledáním viníka nezabývá, pouze převádí data z interního informačního systému, která jsou automaticky importována na pranýř. „Kdo je více na vině, nelze odpovědět. Četnost prohřešků zatím spíše koresponduje s četností kontrol než s nějakým jiným trendem. Ale nakonec, spotřebiteli je celkem jedno, kdo může za plesnivý, zapáchající nebo falšovaný výrobek,“ uvedl serveru Podnikatel.cz před několika týdny Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace SPZI. Inspekce se tak striktně drží zákona a svých kompetencí a „pouze“ odhaluje a upozorňuje na špatnou potravinu.

Potravinynapranyri.cz rozdělují nevyhovující potraviny na:

  • nejakostní (nedodržení předepsaného složení určeného právními předpisy nebo uvedeného v označení potraviny)
  • falšované (pokud je zákazník při nákupu uveden v omyl, jde například o situaci, kdy mu jsou záměrně zamlčeny informace o složení potraviny nebo jejím původu)
  • nebezpečné (potraviny, u kterých je překročen hygienický limit cizorodých látek či v nich je použito nedovolené množství aditivních látek nebo v nich nejsou dodrženy mikrobiologické požadavky stanovené právními předpisy)

Web potravinynapranyri.cz ale obsahuje i vyhledávání, ze které se dají některé údaje a statistiky vyčíst. Celkem SZPI zveřejnila k včerejšímu dni 431 nálezů nevyhovujících potravin. Většinu z nich tvoří potraviny nebezpečné, kterých se na webu nachází 248 (58% podíl). S počtem 112 následují potraviny falšované (26 %) a třetí místo zaujímají potraviny nejakostní (71 nálezů a podíl 16 %).

Čtěte také: Web potravinynapranyri.cz se sám dostává na pranýř. Víme proč

Nejvíce nálezů je z Česka a Tesca

Co se týče jednotlivých maloobchodníků, vévodí jim v počtech nálezů Tesco, které má na serveru 55 nálezů. 53% většinu z nich (29 nálezů) tvoří potraviny nebezpečné, v 18 případech odhalili kontroloři u Tesca potraviny falšované (33 % z počtu nálezů u Tesca) a v 8 případech (14 %) potraviny nejakostní. Na druhé místo „se vyšvihl“ s 31 nálezy Kaufland. Také zde platí, že více než polovinu (55 %) tvořily potraviny nebezpečné. Třetí pozici má řetězec Ahold, kterému najdete v databázi 26 výrobků. Zajímavostí je, že u Aholdu je podíl nebezpečných potravin vyšší, dosahuje 65 %.

skoleni_15_4

Obchodníci s nejvíce nálezy

  1. Tesco 55 nálezů (29 nebezpečné potraviny, 18 falšované, 8 nejakostní)
  2. Kaufland 31 (17, 6, 8)
  3. Ahold 26 (17, 5, 4) 
  4. Penny Market 24 (16, 7, 1)
  5. Spar 24 (10, 12, 2)

Nejvíce nevyhovujících potravin pochází původem z České republiky, jejich počet dělá 263 (61 % ze všech nálezů). Většina z nálezů má opět charakter nebezpečné potraviny (155 potraviny a 59 %), následují falšované potraviny s 67 nálezy a 25 % a potraviny nejakostní (41 nálezů a 16 %). Druhým nejčastějším hříšníkem jsou potraviny z Polska, kterých najdete na webu 44. Oproti Česku však mají vyrovnaný poměr mezi potravinami nebezpečnými a falšovanými (obou bylo nalezeno 18, tedy 41% podíl). O třetí místo se dělí stejným počtem (10 nálezů) i poměrem jednotlivých potravin Vietnam a Nizozemí.

Země s nejvíce nálezy

  1. Česko 263 nálezů (155 nebezpečné potraviny, 67 falšované, 41 nejakostní)
  2. Polsko 44, (18, 18, 8)
  3. Vietnam 10 (7, 1, 2)
  4. Nizozemí 10 (7, 1, 2)
  5. Slovensko 9 (7, 0, 2)

Při porovnání výsledků se však musí vzít v potaz, že nejde o reprezentativní vzorek, že kontroly jsou většinou prováděny cíleně a že každý prodejce prodává jiný počet potravin, což celkové výsledky zkresluje. Při správném sestavení žebříčku se musí vzít v úvahu další faktory. Dejme tomu celkový počet potravin a objem toho kterého prodejce a pak vztáhnout výsledky k tomuto údaji. Protože který prodejce či výrobce je horší: ten, co má tři potraviny, všechny špatné anebo ten, co jich má 300 a z toho 30 špatných? doplnil serveru Podnikatel.cz Pavel Gráf. Navíc, aby se to ještě zkomplikovalo, týká se zveřejnění vždy jen konkrétní šarže, ne potraviny jako takové, uzavřel Gráf.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).