Hlavní navigace

Zástupci podnikatelů: Zrušení slevy na dani pro OSVČ je opožděný apríl?

16. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna, podle licence: Rights Managed
Nesystémové, nešťastné nebo dokonce opožděný apríl. Takovýmito slovy označují podnikatelské asociace Babišův návrh na zrušení slevy na dani pro OSVČ s paušály.

Podnikatelské asociace se shodují, že navrhované zrušení slevy na dani pro OSVČ, které využívají výdajové paušály, je nesystémovým a nesmyslným opatření. Podle nich  by tvrdě dopadlo hlavně na nejmenší živnostníky, konkrétně na řemeslníky s nižšími příjmy, drobné služby, malé zemědělce nebo třeba překladatele. Zástupci podnikatelů dokonce hovoří o likvidačním efektu a ptají se, zda jde o opožděný apríl.

Čtěte také: Babišův plán rušit slevu na dani u paušálů vyjde řadu OSVČ na desetitisíce korun

skoleni_15_4

Jde o aprílový žert, ptají se podnikatelé

Ilustrační obrázek.
Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna, podle licence: Rights Managed

Udělal Andrej Babiš jen opožděný apríl?

Podnikatelské asociace sice kvitují, že ministerstvo nenavrhuje změnit výši samotných paušálů, zároveň ale kritizují plán ministra Andreje Babiše sebrat OSVČ s paušály základní slevu dani. Například Hospodářská komora ČR (HK ČR) označuje tento návrh za problematický a nesystémový. Toto opatření by mělo velmi tvrdý dopad na drobné řemeslníky s nižšími příjmy a bylo by pro tyto řemeslníky hrubě nespravedlivé například v porovnání se zaměstnanci s nízkými příjmy, kteří by si základní slevu na dani mohli uplatňovat i nadále bez jakýchkoliv omezení, doplnil serveru Podnikatel.cz Petr Kužel, prezident HK ČR.

Podle Karla Havlíčka, předsedy představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, jde o nešťastný návrh, a to jak z pohledu věcného, tak ekonomického. Zcela nepochopitelně to znevýhodní i ty, jejichž manželé nebo manželky zodpovědně pracují. Co je ještě nepochopitelnější je celkový efekt. Ten by po odečtení slev na manželky a děti činil pouhých 1,5 miliardy, což nečiní ano čtvrt procenta všech tuzemských daní, uvedl serveru Podnikatel.cz Karel Havlíček, který na závěr dodal: Ve světle toho, že se to dotkne statisíců nejmenších živnostníků a dále s přihlédnutím k miliardových daňovým podvodům provázaných zločineckých skupin, se to zdá jako opožděný apríl.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).