Hlavní navigace

Ledy se hnuly, politici myslí na prospěch podnikatelů

12. 2. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 244974
Aktualizováno 12. 2. 2008 0:00
Na začátku roku politici bilancují. Ministerstva uveřejnila, co podnikla loni ve prospěch podnikatelů a co chystají letos. Na první pohled toho moc není. Podnikatelé si ale myslí, že úředníci jdou dobrým směrem. Místo vymýšlení regulací totiž konečně začali přemýšlet, jak podnikatelům ulehčit.

Právní rámec podnikání, administrativní a daňová zátěž podnikatele jsou tři pilíře podnikání. Ideální stav je, když jsou v rovnováze a podnikání podporují. Mohou ale fungovat i naopak. Reformu daní server Podnikatel.cz již detailně analyzoval. O nepřehlednosti právního rámce v Česku nikdo nepochybuje. Stejně tak jako o velké administrativní zátěži podnikatelů. Bilance ministerstev na jednu stranu poukazují na to, co pro podnikatele v roce 2007 udělala dobrého. Na druhou stranu odhalují plány pro rok 2008.

Ministerstvo průmyslu a obchodu - boj s byrokracií

První rok Martina Římana na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR byl ve znamení zjednodušování podnikatelské administrativy, hlásí tiskový mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský v bilanční zprávě za rok 2007. Říman bojoval s podnikatelskou byrokracií a podnikatelé tak mohou v příštích měsících a letech očekávat významné administrativní odlehčení. Zjednodušení administrativy patří podle zprávy mezi největší úspěchy Římana v prvním roce jeho působení na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR (MPO). Snažíme se přistupovat k redukci administrativní zátěže podnikatelů velmi radikálně. Nechceme jen nějaké kosmetické změny, ale skutečné zásadní úpravy, které podnikatelům výrazně odlehčí při jejich podnikání, cituje zpráva ministra průmyslu a obchodu Martina Římana.

Co udělalo MPO pro podnikatele v roce 2007?

  • novelizovalo živnostenský zákon
  • snížilo počet kontrol u podnikatelů
  • zjednodušilo registrační formulář
  • rozjelo zelené karty
  • zasadilo se o dostupnější pobídky pro investice
  • zrušilo registrační pokladny
  • kvalitně přípravilo ke schválení Operační program Podnikání a inovace na léta 2007 – 2013

MPO považuje za úspěch také fakt, že asi 10 % všech legislativních vládních návrhů pochází z jeho dílny.

Pomoc podnikatelům patří mezi priority MPO také v roce 2008. V prioritách se znovu objevuje živnostenský zákon, protože ještě není u konce legislativního procesu. Pokud vše dobře půjde, mohl by platit nejdříve od července 2008.

Co chce udělat MPO pro podnikatele v roce 2008?

  • prosadit paušál místo knihy jízd
  • redukovat statistická zjišťování u podnikatelů, která zajišťuje MPO
  • prosadit levnější a dostupnější technické normy
  • vyhlásit 15 výzev Operačního programu Podnikání a inovace v objemu cca 6 miliard korun
  • zajistit vyčerpání Operačního programu průmysl a podnikání minimálně z 90 %

Podnikatelům by tak měla například ubýt povinnost vést knihu jízd. Nyní musí podnikatel do knihy jízd zaznamenávat soukromé a pracovní cesty. Nově by zaplatil za soukromé užívání vozu paušál a nemusel by vykazovat účel cesty.

Ministerstvo podle podnikatelů nabralo dobrý směr

MPO skutečně v poslední době začíná cíleně vyhledávat skutečné problémy, jejichž odstranění ulehčuje podnikatelům život, myslí si Jan Hladký z advokátní kanceláře Havel & Holásek, která je členem Unie malých a středních podniků ČR. Podle něj je pozitivní, že se ministerstvo posunulo směrem od dotační politiky k podpoře rovnosti šancí na trhu a odstraňování administrativních bariér. Doufáme, že v budoucnu se MPO bude podílet i na projektech vedoucích ke zvýšení konkurenceschop­nosti v oblasti inovací a podpory mobility pracovní síly, doplňuje. Myslí si, že by ministerstvo vedle relativně jednoduchých záležitostí, které zmiňuje v prioritách na rok 2008, mělo dotáhnout do konce také například snahy o zjednodušení administrativy v rámci exportu a začít koncepčně hájit podnikatele a jejich zaměstnance proti regulačním tlakům některých jiných ministerstev, například v oblasti autorských ochranných svazů.

Podnikatelé by tak měli být s aktivitami ministerstva spokojení, protože po letech rozšiřování regulace nyní MPO jednoznačně nabralo nový směr a zcela vážně začalo pracovat na odstraňování podnikatelských bariér. Rok 2008 ukáže, zda MPO dokáže naplnit vzbuzená očekávání, říká pro server Podnikatel.cz Jan Hladký. Upozorňuje však, že by ministerstvo mělo také například zahájit diskusi o úloze profesních komor a dalších seskupení, které hájí partikulární zájmy, a o omezení jejich možností zatěžovat podnikatele administrativou.

„K redukci administrativní zátěže podnikatelů skutečně průběžně dochází. Nejsem si sice jist, jestli priority MPO odpovídají i prioritám malých a středních podniků, ale respektujeme, že sladit požadavky a názory všech firem není v zásadě možné,” podotýká k aktivitám MPO Karel Havlíček, místopředseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Podle něj je dnes pro podnikatele rozhodující trh práce, takže prioritou by měl být rozjezd zelených karet, investiční politika a pružnost čerpání evropských peněz. „Podle všech indicií je ale rok 2008 z pohledu reálných priorit podnikatelů ze strany MPO nastaven poměrně dobře, uvidíme co se podaří zrealizovat,” tvrdí pro server Podnikatel.cz Havlíček. A dodává, že zatímco práce a aktivity MPO jsou poměrně dobré, prezentace a komunikace MPO je tristní. Při hodnocení jako ve škole by dal MPO lepší dvojku za práci a aktivity, ale čtyřku za komunikaci.

Ministerstvo spravedlnosti - nové obchodní právo

Ministerstvo spravedlnosti ČR (MS) pracuje na reformě justice. K letošním záměrům svého resortu řekl ministr Jiří Pospíšil: V legislativní oblasti chceme zpracovávat množství právních předpisů, mezi nimi zcela zásadní kodexy. Jedná se například o občanský zákoník, trestní řád nebo jednu z klíčových právních norem pro podnikání obchodní zákoník. Návrhy všech významnějších předpisů budou zveřejňovány na internetu a nad rámec oficiálních povinností připomínkového řízení podrobovány hlasům veřejnosti, slibuje ministr.

Tentokrát se ale nejedná jen o jednu z mnoha novel obchodního zákoníku. MS má ambici zcela změnit obchodní právo v Česku. Je to jedna z klíčových součástí celé reformy justice, která má výrazně ulehčit právní prostředí pro podnikání v ČR, řekla pro server Podnikatel.cz Zuzana Kuncová, tisková mluvčí ministerstva.

Brand24

Návrh obchodního zákona bude postoupen k veřejné diskusi tak, aby se k návrhu mohla vyjádřit nejširší veřejnost, potvrzuje Kuncová. Všechny, kdo nové obchodní právo netrpělivě očekávají, ale upozorňuje, že termín předpokládaného předložení vládě je až konec roku 2010.

Česko má našlápnuto k modernímu obchodnímu právu

Obchodní zákon by neměl vést k revoluci, ale k postupné modernizaci práva obchodních společností, vysvětluje pro server Podnikatel.cz Jan Hladký. A dodává: Předpokládáme, že dojde k odstranění duality mezi občanským a obchodním právem. Obchodní zákon by pak měl řešit pouze specifika spojená s obchodními společnostmi nebo mezinárodním obchodem.

Myslíte si, že dělají ministerstva dost pro to, aby podnikatelům ubylo administrativy?

  • Ano, myslím, že dělají dostačující kroky.
    2 %
  • Ne, ministerstva by měla pro podnikatele dělat mnohem víc.
    95 %
  • Nevím, nedokážu to posoudït.
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).