Hlavní navigace

EU chce snížit byrokracii pro zemědělce. Do roku 2012 až o čtvrtinu

19. 3. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Evropská unie plánuje do roku 2012 snížit administrativní zátěž zemědělců až o 25 %. Také české předsednictví si dalo za cíl zjednodušit a zefektivnit evropskou legislativu. Rada zemědělství by měla pod vedením českého ministra Petr Gandaloviče vytipovat oblasti, ve kterých je byrokracie pro rolníky nejvíce zatěžující.

Moderní zemědělství klade důraz na flexibilitu, konkurenceschopnost a možnost reagovat na signály trhu. Tomu musí odpovídat i pružná legislativa, která nebude farmářům svazovat ruce a komplikovat práci, komentoval ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Příčiny nadměrné byrokratické zátěže spatřuje Gandalovič v dlouhodobém vývoji Společné zemědělské politiky EU, která často musela jít cestou kompromisů. Současná ekonomická krize ale jasně ukazuje nutnost ten gordický uzel rozetnout a dosáhnout skutečného zjednodušení právního prostředí. Zjednodušení hlavně pro farmáře, protože u něj se nejen zbíhá veškerá legislativa, ale hlavně ji musí každodenní prací naplňovat, doplnil na závěr Gandalovič. Čtěte více: Merkantilismus v dnešní době? Zemědělská politika EU.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).