Hlavní navigace

Nové slevy na děti jsou od května účinné. Tady je přehled, v jaké jsou výši

2. 5. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Prezident v polovině dubna podepsal zákon, kterým se mění slevy děti. Oblíbené daňové zvýhodnění je účinné od prvomájového dne.

Rodiny s více dětmi se dočkaly vyšších slev na děti. Přilepší si především rodiny s dvěma a více dětmi. U rodin s jedním dítětem se nic nemění.

Ve výplatách musejí účetní s novými slevami po včerejší účinnosti zákona už počítat: Co se neuplatnilo do účinnosti zákona, to se uplatní až za rok jako celek v ročním zúčtování nebo daňovém přiznání. Mzdovým účetním bohužel nové nastavení slev ještě pro letošní rok opět zamotá hlavu, komentovala pro server Podnikatel.cz schválenou novinku Jana Vítková, daňová poradkyně společnosti MIVO.

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Na jedno vyživované dítě zůstává zvýhodnění i nadále beze změny, tedy na úrovni 13 404 korun ročně. Na druhé dítě však půjde nově uplatnit zvýhodnění 17 004 Kč (oproti 15 804 Kč v roce 2015) a na třetí a každé další dokonce 20 604 Kč (oproti 17 004 Kč v loňském roce).

Uložte si do prohlížeče: Slevy na děti 2016

Stále však platí, že poplatník může uplatnit daňový bonus, pokud jeho výše činí alespoň 100 Kč, maximálně však do výše 60 300 Kč ročně. Pro přiznání bonusu navíc musí mít poplatník roční příjmy alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy. Pro rok 2016 tedy platí hranice 59 400 korun (6 × 9900 Kč). Nemění se ani skutečnost, že zvýhodnění nemohou uplatnit OSVČ s paušály. 

Zvýhodnění na děti se navyšuje v krátké době za sebou. Už od loňska vzrostlo u druhého dítěte o 200 korun měsíčně a u třetího a dalšího dítěte o 300 korun měsíčně. Zvyšování slev si předsevzala vládní koalice, která také návrh stvrdila koaliční dohodou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).