Hlavní navigace

exPRESS: Podnikatelé vrací odborářům úder

28. 6. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Podnikatelé s úterními protesty odborářů nesouhlasí. Navíc se cítí být poškozeni, protože stávka, které se účastnil bezmála milion lidí, byla proti reformní politice vlády a ne proti samotným zaměstnavatelům.

Do úterní stávky se zapojilo 985 000 lidí »

Potvrdil to předseda ČMKOS, Milan Štěch. Odbory nevylučují do budoucna další akce, pokud vláda nepřistoupí k zastavení reforem. S tím ale nesouhlasí podnikatelé. Podle Hospodářské komory je stávka krajní prostředek směřující vůči zaměstnavatelům při uzavírání kolektivních smluv. V tomto případě však odbory protestovaly proti vládní reformě, ne proti zaměstnavatelům.

Chtějí-li zaměstnanci stávkovat, ať to dělají ve svém volnu. Ale chápu, že lépe je stávkovat za peníze podnikatele, tvrdí na adresu stávkujících prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel. Podle Kužela je na podnikatelích, jak se zachovají. Mohou podle něj považovat stávku za neplacené volno, dovolenou či neomluvenou absenci. Případně vymáhat na zaměstnancích škodu, kterou mu stávkou způsobili.

exPRESS - Koleje 01
Firmy

Mezi 69 podniků se rozdělí více jak miliarda korun

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest zveřejnila výsledků programu Potenciál. V tomto programu, který je součástí Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI), se firmy ucházely o dotační finanční příspěvky. Úspěšné firmy si meze sebe rozdělí celkovou částku 1,1 miliardy korun.

Pivovar Anheuser-Busch odmítl nabídku InBev na převzetí

Vznik největšího výrobce piva na světě se odkládá. Americký výrobce piva Anheuser-Busch odmítl nabídku majitele Staropramenu, belgické skupiny InBev na převzetí. Vedení firmy jako důvod uvedlo, že navrhovanou cenu 46,3 miliardy dolarů (727 miliard korun) považuje za příliš nízkou, nechalo však otevřenou možnost jednat o vyšší nabídce.

Šéf antimonopolního úřadu nevidí ve sloučení Penny a Plus problém

Plán na převzetí 146 prodejen Plus-Discount a jejich zařazení do vlastní diskontní sítě Penny Market oznámila v březnu německá maloobchodní skupina Rewe Group.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Do důchodu až v 65 letech, rozhodli poslanci

Nyní zákon poputuje do Senátu a k prezidentovi. Platnost by měla novela nabýt 1. ledna 2010. Zákon upravuje věk odchodu do důchodu. Bezdětné ženy, matky jednoho dítěte a muži po roce 2030 budou chodit do důchodu v 65 letech.

Ministerstvo informuje o odstávce živnostenského rejstříku

Do úterý 1.7.2008 do 6:00 hod. bude omezen provoz informačního systému rejstříku živnostenského podnikání. Informovalo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu. Odstávka systému souvisí s novým živnostenským zákonem účinným od 1. července, kvůli němuž je třeba provést automatické aktualizace asi u 85 % údajů.

Novela exekučního řádu by měla zrychlit vymáhání pohledávek

Ministerstvo spravedlnosti ČR představuje kroky související s modernějším soudnictvím v České republice. Jedním z kroků je nový trestní zákoník. Ten by měl například zvýšit trestní sazby u některých zločinů a více zavést peněžní tresty tam, kde vznikla zločinem finanční újma.

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Firmy mohou nechat ohodnotit své weby nezávislou odbornou porotou

Dana Bérová, někdejší ministryně informatiky bude předsedat porotě, která bude hodnotit firemní weby přihlášené do soutěže o nejlepší firemní prezentaci WebTop100. V porotě dále zasednou IT odborníci a odborníci ze souvisejících specializovaných oborů. Přihlásit své webové prezentace do soutěže mají firmy možnost ještě do 30. června.

Brand24

Královéhradečtí podnikatelé mají k dispozici nový technologický park

Jeho výstavbu město částečně financovalo z Operačního programu Průmysl a podnikání. Z Operačního programu šlo 63 milionů korun, celkové náklady pak dosáhly téměř 87 milionů korun.

Zemědělci přišli při bouřkách na obilí o miliardu korun

Podle prezidenta Agrární komory Jan Veleby sklidí farmáři z polí o 200.000 až 300.000 tun obilí méně, než předpokládali. Agrární komora přitom letos očekávala nadprůměrnou úrodu obilí, která se měla díky příznivému počasí a nárůstu osetých ploch pohybovat od 7,2 milionu do 7,5 milionu tun obilí.

Jak trávíte víkend?

  • U televize.
    6 %
  • U internetu.
    36 %
  • Doma, ale u netu ani u TV nesedím.
    5 %
  • Sportovně, aktivně.
    7 %
  • V nákupním centru.
    1 %
  • Venku, v přírodě.
    20 %
  • V práci.
    7 %
  • Jinak než z uvedených možností.
    18 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).