Hlavní navigace

Využíváte výdajové paušály? Přijdete o základní slevu, Babiš ji chce zrušit

15. 5. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ilustrační obrázek Autor: www.isifa.com
Ministerstvo financí přichází s návrhem zrušit základní slevu na OSVČ, které využívají výdajové paušály. Opět chce zavést slevu na děti a vyživovanou manželku.

Ministerstvo financí pokračuje v boji proti zneužívaní výdajových paušálů a daňovým únikům. Boj s daňovými úniky je pro nás prioritou, už dříve se nechal slyšet Andrej Babiš.

Čtěte také: Babišovy daňové plány odhaleny. Chce omezit výdajové paušály a opět odložit JIM

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Andrej Babiš chce zrušit základní slevu na poplatníka.

Nově přichází s návrhem, že by si osoby samostatně výdělečně činné, které paušály využívají, nemohly odečítat z daní základní slevu na poplatníka, která činí 24 840 korun za rok. Ta by se týkala pouze těch osob, jejichž součet dílčích základů daně s využitím paušálů je nižší než 50 procent celkového základu daně. Jde vlastně o zaměstnance, kteří si přivydělávají ať už vedlejší činností, nebo mají příjem z pronájmu.

Čtěte také: Babiš podnikatelům: Zkuste si nejdříve zaměstnanecký poměr

Vrátí se možnost slevy na dítě a manželku

Součástí návrhu ministerstva financí je znovuzavedení možnosti využívat daňové slevy na dítě a vyživovanou manželku. Podle slov náměstkyně ministra pro oblast daní Simony Hornochové, které uvedla pro Aktuálně.cz, je toto omezení nesystémové a v rozporu s vládní snahou podporovat rodiny s dětmi.

V návrhu je také zavedení dvoumilionového limitu pro 60% paušály. Jedná se o neřemeslné činnosti. Živnostník, který bude mít tržby vyšší než dva miliony, nesmí výdajové paušály využít. Namísto toho bude povinen prokazovat skutečné náklady. Stejně jako je tomu nyní u činností, které spadají do paušálů 40 % a 30 % procent.

EBF24

V textu předkládací zprávy je uvedeno:

U paušálních výdajů se u činností spadajících do paušálů ve výši 60 % absolutní výše odpočtu prostřednictvím paušálu omezuje na 1 200 tis. Kč (tedy maximálním možným odpočtem rovným 60 % z mezního příjmu stanoveného ve výši 2 mil. Kč). Poplatníci s příjmy podle § 7 nebo § 9 zákona o daních z příjmů, kteří uplatní výdaje paušálem, dále nemohou při nesplnění zákonem stanovené podmínky uplatnit slevu na dani na poplatníka. Přitom slevu na dani na druhého z manželů (§ 35ba odst. 1 písm. b)) a daňové zvýhodnění (§ 35c) může uplatnit i poplatník uplatňující výdaje paušálním způsobem, a to za předpokladu, že pro uplatnění této slevy na dani a daňového zvýhodnění byly naplněny stanovené podmínky dle zákona o daních z příjmů.

Návrh je v připomínkovém řízení. Pokud jej vláda a následně Parlament schválí, změny budou účinné od začátku roku 2015.

Autor článku

Kolektiv autorů serverů Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).