Hlavní navigace

Boj proti nelegální práci pokračuje, množí se navíc udání

14. 2. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Boj proti švarcsystému a nelegální práci jako celku nepolevuje. V lednu kontroloři udělili pokuty za 20 milionů korun. Množí se navíc i udání občanů.

Také v roce 2013 patří mezi hlavní priority Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) odhalování a potírání nelegální práce. Podle SÚIP přinesly mimořádné kontrolní akce v předchozích letech pozitivní výsledky, což dostatečně odůvodňuje zařazení mimořádných kontrol i na letošní rok. “Přepadové” kontroly se zaměří hlavně na oblasti podnikání, v nichž je reálný předpoklad nebo již existují signály výkonu nelegální práce.

Že aktivita SÚIP nepolevuje, ukazují výsledky kontrol za leden letošního roku. V předchozím měsíci potrestali kontroloři za porušení zákona o zaměstnanosti (součástí je kontrola nelegálního zaměstnávání) celkem 73 podnikatelů. Hodnota pokut pak dosáhla takřka 20 milionů korun. 

Množí se udání občanů

V lednu SÚIP rovněž zaznamenal 1118 podnětů ke kontrole, které pracovištím inspekce práce podali občané na potenciální porušování předpisů ze strany zaměstnavatelů. Potvrzuje se tak rostoucí trend nárůstu podnětů. Předpokládáme, že počet podnětů ke kontrole v letošním roce dále naroste také s ohledem na skutečnost, že orgány inspekce práce převzaly kompetence v kontrolní činnosti na základě novely zákona o zaměstnanosti, a s nimi také agendu podnětů, s nimiž se občané dosud obraceli na Úřad práce ČR, doplnila Ivona Foltisová z kanceláře generálního inspektora SÚIP.

Na porušení zákona o zaměstnanosti pak z celkového počtu podnětů v lednu upozorňovalo 196. Celkem 180 podnětů se pak týkalo podezření na výkon nelegální práce. Z průzkumů vyplývá, že ochota nezaměstnaných přijmout nelegální práci je pořád dosti vysoká. Česká republika díky nelegální práci přichází ročně na daních, povinných odvodech a výplatě různých typů sociálních dávek až o několik miliard korun, uvedla Foltisová.

Brand24

Rok 2012 a pokuty za 163 milionů korun

V loňském roce 2012 proběhlo 35 577 kontrol, které se zaměřovaly na výkon nelegální práce. Došlo k odhalení 5078 nelegálně zaměstnaných lidí, z čehož přibližně dvě třetiny tvořily občané České republiky. Zhruba desetina nelegálně zaměstnaných vykonávala závislou práci na základě jiné než pracovní smlouvy, například obchodní či občanskoprávní smlouvy. Jednalo se tedy o předstíraný obchodní vztah, který je znám pod pojmem švarcsystém.

Státní úřad inspekce práce na základě kontrol nelegální práce v roce 2012 uložil 818 pokut, jejichž výše přesáhla 163 milionů korun. Z toho 45 pokut v celkové výši 12,68 milionů korun bylo uloženo za švarcsystém.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).