Hlavní navigace

Klienti České pošty čelí dalšímu phishingovému útoku

12. 9. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.sxc.hu
Klienti České pošty by se měli mít na pozoru a neměli by klikat na odkazy v podezřelých e-mailech. Pošta totiž čelí třetímu phishingovému útoku v řadě.

Klienti České pošty čelí již třetímu phishingovému útoku v řadě. Z e-mailové adresy noreply@ceska-posta.org přichází klientům zpráva, která vypadá jako od České pošty. E-mail obsahuje informaci, že zásilka nebyla doručena, upozornění na možné sankce a odkaz na údajné sledování zásilek. Pokud na podvodné stránce uživatel klikne na stažení souboru, do počítače se mu stáhne malware. Poštu oslovily už desítky lidí, kterým e-mail přišel. Česká pošta vyzývá ty, kdo e-mail obdrží, aby ho zaslali na adresu info@cpost.cz.

Brand24

Na pozoru by měli být i majitelé chytrých telefonů

Ilustrační obrázek.
Autor: www.sxc.hu

Ilustrační obrázek.

Co se týče malwaru, jedná se o nový škodlivý kód TrojanDropper:Win32/Hesperbot.A (detekováno Microsoftem). Tento virem již napadl počítače v Turecku, Velké Británii, Portugalsku a desítky i v České republice. Opatrní by měli být i uživatelé mobilních zařízení se systémy Android, Symbian a BlackBerry. I když pošta hodně investuje do zabezpečení informačních technologií, těmto útokům se předejít nedá. Jediné, co můžeme udělat, je rychle informovat veřejnost o nebezpečí, které našim zákazníkům hrozí, říká Petr Slavík ředitel odboru bezpečnosti ICT České pošty. 

Co je phishing

Slovo phishing vzniklo kombinací z fishing (rybaření) a phreaking. Česky se někdy překládá jako Rhybaření. Phishing je krádež citlivých informací, např. údajů o platební kartě či krádež jména a hesla k nějaké službě.

Nejtypičtějším současným phishingem je falešný e-mail, tvářící se jako odeslaný z vaší banky, v němž banka žádá o ověření totožnosti. Po kliknutí na odkaz je uživatel zaveden na falešnou stránku (která se ovšem tváří, že je v pořádku), kde odevzdá své údaje a následně přijde o peníze.

Současná vlna phishingu je již třetí v krátké době po sobě. První podvodné e-maily začaly chodit klientům České pošty na začátku srpna. Druhá várka byla rozeslána na konci srpna a s třetí se klienti potýkají nyní. Česká pošta podala na neznámého pachatele trestní oznámení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).