Hlavní navigace

Návrh zákona o dani z příjmu obsahuje větší odvody do státní kasy

30. 9. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po roce 2010, kdy by měl návrh vejít v platnost, by lidé z příjmů za pronájem bytu, garáže či pole měli odvádět i sociální pojištění. Příjmy z pronájmu by podle nového návrhu nebyly samostatnou částí, ale spadaly by mezi příjmy z ekonomické činnosti nebo tzv. ostatní příjmy. Poplatník si pak mezi těmito možnostmi vybere.

Zvolí-li první variantu, může proti ní uplatnit výdaje a zaplatí sociální pojistné. V druhém případě si má možnost odečíst určité paušální výdaje a z rozdílu zaplatit 15% daň. Hlavně první alternativa by se pronajímatelům výrazně zdražila a podle realitních expertů by tak díky vyšším odvodům státu vznikl tlak na růst cen pronájmů. Vyšší zatížení bude znamenat snížení výnosnosti pronájmů, protože trh nedovolí vyšší odvody cele promítnout do nájemného, uvádí i Pavel Hájek z realitní společnosti Remax Consult. Není proto pravděpodobné očekávat, že se do nájmů odvody promítnou v celé míře.

Ministerstvo financí tuto změnu vpravilo do nového zákona o dani z příjmu, který má také ponechat 15% sazbu daně a snížit sociální pojištění o 1,5 %. Z původního zákona úředníci také vyškrtali 42 osvobození, které by se mimo jiné již nemělo vztahovat například na daňové zvýhodnění stravenek, některých režijních jízdenek nebo úroků z vkladů stavebního spoření. Zaveden by byl naopak paušál, o který by si zaměstnanci ponížili své příjmy a následně daň. Čtěte více: Ministerstvo financí přichází s dalšími daňovými změnami

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).