Hlavní navigace

Okamura navrhuje zavést platbu DPH až po úhradě faktury a omezit ručení za DPH

7. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 329515
Pokud vládní strany podpoří návrh Tomia Okamury, mohla by se pro podnikatele zavést možnost hotovostního účetnictví. DPH by tak platili až po úhradě faktury.

Oblast DPH by mohla doznat několika pro podnikatele pozitivních změn. Úsvit Tomia Okamury totiž navrhuje zrušení ručení za nespolehlivé plátce DPH a také zavedení platby DPH až po zaplacení faktury, po kterém již dlouho podnikatelé volají. Obě příslušné novely zákona o DPH má na aktuální schůzi projednat poslanecká sněmovna.

Čtěte také: Platit DPH až po úhradě faktury? Malým podnikatelům by to značně usnadnilo život

Hotovostní účetnictví by bylo dobrovolné

Pokud by návrh Úsvitu prošel, zmizel by ze zákona o DPH odstavec 3 § 109, který nyní říká: Příjemce zdanitelného plnění ručí za nezaplacenou daň z tohoto plnění, pokud je v okamžiku jeho uskutečnění o poskytovateli zdanitelného plnění zveřejněna způsobem umožňujícím dálkový přístup skutečnost, že je nespolehlivým plátcem. Ručení za nespolehlivé plátce by tedy již neplatilo, institu nespolehlivého plátce by ale zůstal zachován. Stejně tak by zůstala v platnosti další ručení, například při platbě na jiný než registrovaný účet. Pokud stát chce, aby neplatiči daní nepodnikali, ať jim zruší firmy, ať je sankcionuje, ale nemůžeme přece převádět povinnosti státu na poctivé podnikatele. Proč v tomto boji mezi firmami-neplatiči a státem má trpět třetí strana, tzn. slušní podnikatelé a živnostníci, proč má nést úbytky podnikatel, který se sám ničeho špatného nedopustil? komentoval nicméně návrh poslanec Tomio Okamura.

Druhá novela zákona o DPH zase počítá se zavedením hotovostního účetnictví, tedy s tím, že by podnikatelé odváděli DPH až po přijetí platby za dodané zboží či služby. Návrh počítá s tím, že by hotovostní účetnictví bylo dobrovolné pro plátce, jejichž obraz za posledních 12 kalendářních měsíců nepřesáhl 10 200 000 Kč. “Plátce režimu hotovostního účetnictví si může nárokovat odpočet daně na vstupu a odvádí daň na výstupu až po poskytnutí či přijetí úplaty. Rovněž plátce, který není v režimu hotovostního účetnictví, si může nárokovat odpočet daně na vstupu za plnění, která přijal od plátce v režimu hotovostního účetnictví, až po poskytnutí úplaty,” uvádí se v důvodové zprávě.

Bude vláda pro?

Zda návrhy projdou ale především záleží na postoji vládních stran. Ty by se změnami nemusely mít teoreticky problém, jelikož je vesměs dříve podporovaly nebo proti nim alespoň nevystupovaly. Není důvod, proč by za odvod DPH jednou firmou měla ručit jiná firma. DPH má vymáhat stát, tvrdilo například před volbami hnutí ANO.

Čtěte také: Hnutí ANO říká ne vyšším daním, Úsvit chce všezahrnující paušál pro živnostníky

Foto: Ondřej Hošt

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).