Státní veterinární správa provedla kontrolu v jedné brněnské prodejně masa a nestačila se divit. Objevila tam téměř 200 kilogramů masa, které bylo uskladněné v naprosto nevhodných podmínkách.
Jednalo se o hovězí, kuřecí a skopové maso. U části hovězího masa dokonce kontroloři naměřili teplotu až 30 °C. Podle zákona má být maximálně 7 °C.
Maso bez dokladů a podezření na černé porážky
Velká část masa neměla žádné doklady o původu a chyběly povinné údaje. Obzvlášť závažný nález padl na více než 75 kilogramů skopového masa v lednici pod pultem, kde části jatečně upravených těl nebyly označeny ani základní značkou zdravotní nezávadnosti. Prodejce měl sice možnost dodatečně doložit původ, ale ani v následujících dnech to neučinil. SVS proto pracuje s variantou, že maso mohlo pocházet z nelegální porážky,
uvádí úřad.
Likvidace a hrozba vysoké pokuty
Inspektoři všechny nevyhovující produkty znehodnotili obarvením a nařídili jejich likvidaci v asanačním podniku na náklady provozovatele. Za takto závažná porušení potravinové legislativy hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun.
Ohrožení zdraví zákazníků
Podle odborníků mohlo skladování masa při takto vysokých teplotách představovat vážné riziko pro zdraví spotřebitelů. I proto Státní veterinární správa apeluje na zákazníky, aby věnovali pozornost nejen ceně, ale i podmínkám, v nichž je maso nabízeno.