Skandál v Brně: V prodejně hnilo 200 kilo masa, část zřejmě z černých porážek

Sdílet

Státní veterinární správa provedla kontrolu v jedné brněnské prodejně masa a nestačila se divit. Objevila tam téměř 200 kilogramů masa, které bylo uskladněné v naprosto nevhodných podmínkách. 

Jednalo se o hovězí, kuřecí a skopové maso. U části hovězího masa dokonce kontroloři naměřili teplotu až 30 °C. Podle zákona má být maximálně 7 °C.

Maso bez dokladů a podezření na černé porážky

Velká část masa neměla žádné doklady o původu a chyběly povinné údaje. Obzvlášť závažný nález padl na více než 75 kilogramů skopového masa v lednici pod pultem, kde části jatečně upravených těl nebyly označeny ani základní značkou zdravotní nezávadnosti. Prodejce měl sice možnost dodatečně doložit původ, ale ani v následujících dnech to neučinil. SVS proto pracuje s variantou, že maso mohlo pocházet z nelegální porážky, uvádí úřad. 

Nelegálně vyráběli sýr a sádlo v šílených podmínkách. Pak vše nabízeli přes internet Přečtěte si také:

Nelegálně vyráběli sýr a sádlo v šílených podmínkách. Pak vše nabízeli přes internet

Likvidace a hrozba vysoké pokuty

Inspektoři všechny nevyhovující produkty znehodnotili obarvením a nařídili jejich likvidaci v asanačním podniku na náklady provozovatele. Za takto závažná porušení potravinové legislativy hrozí pokuta až do výše 50 milionů korun.

Ohrožení zdraví zákazníků

Podle odborníků mohlo skladování masa při takto vysokých teplotách představovat vážné riziko pro zdraví spotřebitelů. I proto Státní veterinární správa apeluje na zákazníky, aby věnovali pozornost nejen ceně, ale i podmínkám, v nichž je maso nabízeno.

Kontroly ze strany státu považují malí podnikatelé a živnostníci mnohdy za šikanózní Přečtěte si také:

Kontroly ze strany státu považují malí podnikatelé a živnostníci mnohdy za šikanózní

Autor aktuality

Je redaktorkou Podnikatel.cz a zajímá se o aktuální dění a dopady novinek na podnikatele. 

Kvíz týdne

KVÍZ: Pravda, nebo lež? Jak dobře znáte legendární československé retroznačky?
1/10 otázek
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).