Hlavní navigace

E-knihy zažívají boom. Víme, kteří autoři se nejlépe prodávají

14. 5. 2012
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 631791
Počet prodaných e-knih stoupá geometrickou řadou a do roku 2015 by měly mít 15% podíl na trhu. Podívejte se, které tituly v elektronické podobě nejvíce frčí.

Trh s elektronickými knihami čeká letos velký boom. Podle statistik největších hráčů na trhu se v roce 2012 zřejmě prodají statisíce elektronických knih. Za celý loňský rok přitom zákazníci nakoupili podle odhadů serveru Lupa.cz 40 tisíc e-knih. Čtěte více na Lupa.cz: E-knih se letos prodá několikanásobně více než loni

Například společnost Palmknihy, jeden z největších distributorů elektronických knih, prodala za první čtyři měsíce letošního roku devětkrát více titulů než před rokem. V loňském roce se během prvních čtyř měsíců prodalo lehce přes tisíc titulů. Za stejné období letošního roku to již bylo přes devět tisíc knih, doplnil statistiky Jiří Vlček, zakladatel serveru Palmknihy.cz.

Vzestup zájmu o e-knihy potvrzují i další firmy. Konkurenční společnost e-Reading serveru Lupa.cz uvedla, že za první letošní čtyři měsíce prodala asi 8 tisíc knih. Společnost Kosmas, která vstoupila na trh s elektronickými knihami až vloni v listopadu, prodala od začátku letošního roku 7080 e-knih. U provozovatele platformy Wooky pak zákazníci nakoupili dokonce přes 10 tisíc e-knih.

Celkový podíl na trhu má růst geometrickou řadou

Přestože počty prodaných elektronických knih výrazně stoupají, podílem e-knih na trhu s knihami patří Česko stále mezi trpaslíky. Celkově v roce 2011 zaujímaly e-knihy 0,03 procenta českého knižního trhu. Letos však odborníci předpokládají nárůst na 0,5 procenta a do roku 2015 by si elektronické knihy měly zabrat až 15% podíl na trhu. Většímu rozvoji e-knih v podstatě nic nebrání, naopak. Neustálé rozšiřování technických možností v kombinaci s rostoucím obsahem je ideální kombinací pro čtenáře i nakladatele. Vlastnit chytrý telefon, tablet či čtečku dnes již není ničím neobvyklým, uvedl Vlček. Čtěte také: Jiří Vlček: Proč se bát zneužití e-knih? Papírové knihy též lehce okopírujete

Rozvoji e-knih začínají navíc pomáhat i knižní nakladatelé, kteří už podle distributorů e-knih pochopili, že nejvýhodnější je vydat e-knihu ve stejnou dobu jako tištěnou verzi knihy. Nakladatelé jako např. Host, Argo, Kniha Zlín berou e-knihy jako rovnocenný formát a vydávají elektronické verze svých hlavních novinek krátce po vydání tištěné verze. Věříme, že do podzimu se řada těchto nakladatelů výrazně rozšíří, uvedla serveru Lupa.cz Hana Žáková z Kosmasu.

Zájem ze strany čtenářů o elektronické knihy dokládají také čísla zdarma stažených titulů. Jenom na serveru Palmknihy.cz stáhli čtenáři necelý milion volně dostupných e-knih. Jasně to koresponduje se současným rostoucím zájmem. Rozvoj e-knih je nezadržitelný. Potvrzují to i čísla ze světa. Jen v USA byla v loňském roce každá pátá zakoupená kniha právě ta elektronická, upřesnil Vlček. Čtěte také: Autorská práva e-knih a „papírových“ knih nejsou stejná

Od května TOP 10 e-knih v Česku

Na rostoucí zájem o e-knihy zareagoval také Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SKČN), který se rozhodl vydávat každý měsíc žebříček nejprodávanějších e-knih na českém knižním trhu. Naším cílem je vytvoření žebříčku, jenž by potenciálním čtenářům e-knih pomohl v orientaci a celkově obrátil pozornost ke stále se zvyšující nabídce e-knih na českém trhu, komentovala Marcela Turečková, tajemnice SČKN.

skoleni_15_4

První žebříček byl zveřejněn před několika dny. Zatím však obsahuje data pouze od tří prodejců (Kosmas, Palmknihy a e-Reading), a to navzdory tomu, že osloveni byli všichni prodejci. Jak ukazuje první žebříček, v současnosti mezi čtenáři letí severské detektivky. Mezi desítkou nejprodávanějších e-knih se nalézá hned pětice titulů tohoto žánru, čtyři z toho od spisovatele Jo Nesbø. Za detektivním žánrem bodují tituly s ekonomickou tematikou. Dvakrát se do žebříčku dostal Tomáš Sedláček. V žebříčku se umístila jeho prvotina Ekonomie dobra a zla i jeho čerstvá novinka Soumrak homo economicus, která vyšla souběžně v tištěném i elektronickém vydání, uzavřela Marcela Tučková.

E-knihy – TOP 10 za duben 2012

  1. Jo Nesbø: Spasitel 
  2. Jo Nesbø: Nemesis 
  3. Jo Nesbø: Lovci hlav
  4. Jo Nesbø: Pentagram 
  5. T. Sedláček, R. Chlupatý, D. Orrell: Soumrak homo economicus
  6. Nassim Nicholas Taleb: Černá labuť 
  7. Lars Kepler: Paganiniho smlouva
  8. Tomáš Sedláček: Ekonomie dobra a zla
  9. Kateřina Tučková: Žítkovské bohyně
  10. Umberto Eco: Pražský hřbitov

Zdroj: SČKN

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).