Hlavní navigace

Předcházení ekologickým škodám má platit pro všechny firmy

21. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zákon o předcházení ekologické újmě se má rozšířit i na státní firmy. Podle dosavadní předlohy měly povinnost zajistit zaplacení nápravy ekologické újmy jen soukromé podniky. Vyplývá to ze změn, které se Senát rozhodl zapracovat do nového zákona o předcházení ekologické újmě.

Senát chce také rozšířit okruh provinění, za která by hrozila až pětimilionová sankce. Podle předlohy by tento postih hrozil firmám i jejich šéfům, kteří by neudělali nezbytná preventivní nebo nápravná opatření. Podle senátorů by se tato pokuta měla vztahovat i na případy, kdy by se instituce neřídily pokyny pro provádění těchto opatření.

Senátní verzi tak dostane k novému posouzení Poslanecká sněmovna.

Návrh zákona kopíruje evropskou směrnici, která byla schválena jako reakce na velké ekologické katastrofy, mezi něž patřilo například znečištění francouzského pobřeží po havárii tankeru Erika v roce 1999. Původci znečištění mají podle ní platit za nápravu škod. Týká se škod na vodních zdrojích, zvířatech i rostlinách, stejně jako velkého znečištění půdy, které způsobí újmy na zdraví lidí.

Norma stejně jako evropská směrnice předpokládá, že po roce 2010 začnou evropské banky nabízet speciální programy pro ekologické pojištění firem. Pro české podniky zákon počítá s povinností pojistit se do začátku roku 2013. Finanční zajištění by si podle vlády nemuseli pořizovat například ti, kteří prokazatelně nemohou způsobit škodu vyšší než 20 milionů korun, nebo ti, kteří vlastní ekologické certifikace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).