Hlavní navigace

Připomeňte si, jaké daňové výhody přináší nejoblíbenější zaměstnanecké benefity

19. 5. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: isifa/Lidové noviny/FRANTIŠEK VLČEK
Zaměstnanecké benefity se těší poměrně velké oblibě, a to jak mezi zaměstnanci, tak i mezi zaměstnavateli. Jsou totiž osvobozeny od daně a daňově uznatelné.

Málokterá společnost nenabízí svým pracovníkům nějaký ten zaměstnanecký benefit. Mezi nejoblíbenější stále patří stravenky či příspěvky na penzijní připojištění. Výhodou benefitů pro zaměstnavatele je, že si je z velké části může odečíst z daní. Pro zaměstnance by zase měly představovat příjem osvobozený od daně nepodléhající odvodům na sociální a zdravotní pojištění. 

Čtěte také: Zaměstnanci o stravenky nestojí. Chtějí si do práce chodit, jak se jim to hodí

Ze stravenek lze daňově uznat 55 %

Ilustrační obrázek.
Autor: isifa/Lidové noviny/FRANTIŠEK VLČEK

Ilustrační obrázek.

Jedním z nejrozšířenějších benefitů jsou stravenky. Zaměstnavatelé pak mají jako daňově uznatelný náklad 55 % z ceny stravenky. Zaměstnanci tak zpravidla sami platí 45 % ceny stravenky. Někteří zaměstnavatelé platí dokonce plnou cenu stravenky, částku nad 55 % hodnoty stravenky však nelze daňově uznat jako náklad.

U životka došlo letos k omezení

Zaměstnavatelé často přispívají zaměstnancům na penzijní připojištění nebo na životní pojištění. Příspěvky do 30 000 korun ročně jsou osvobozeny od daně. U životního pojištění však došlo letos ke změně, která činí tento benefit méně výhodným. Zjednodušeně řečeno – pokud aktualizovaná smlouva o životním pojištění umožňuje pojištěnému předčasnou výplatu pojistného plnění, musí být z příspěvku zaměstnavatele odvedena daň a pojistné. Tímto se stává uvedený benefit nákladnějším a méně výhodným pro obě strany, vysvětlila Simona Kůželová ze společnosti RSM TACOMA.

Čtěte více: Životní pojištění 2015 v sedmi aktuálních otázkách a odpovědích

U automobilů  se přičítá 1 %

Využití služební vozu nebo mobilu pro soukromé účely se už rovněž zařadilo mezi běžné zaměstnanecké benefity. U automobilu se zaměstnanci k základu daně a k základu pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění přičítá 1% z pořizovací ceny automobilu a zaměstnanec z tohoto 1% zaplatí daň i pojistné. Částka za ujeté soukromé kilometry bývá obvykle zaměstnanci stržena ze mzdy. Zaměstnavatel může náklady za ujeté soukromé kilometry hradit, v tom případě zaměstnanec platí jen daň a pojistné. Obdobné je to u soukromých hovorů ze služebního telefonu, doplnila Simona Kůželová

skoleni_15_4

Na rekreaci bez daně maximálně 20 tisíc

Podnikatelé též mohou zaměstnancům vyplácet z fondů tomu určených příspěvky na kulturní a sportovní akce, použití zdravotnických, vzdělávacích a rekreačních zařízení. Pro zaměstnance jde o příjmy osvobozené od daně. U příspěvku na rekreaci je však pro osvobození od daně stanovený limit 20 tisíc korun ročně.

Čtěte také: Náklady na firemní večírek si z daní neodečtete. Ušetřit ale přesto můžete

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).