Hlavní navigace

Prodáváte alkohol přes internet? S nezletilými zákazníky si koledujete

23. 2. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
E-shop stejně jako kamenná provozovna mohou prodávat alkohol jen zákazníkům starším 18 let. I při prodeji přes net musí obchodník věk nakupujícího prověřit.

Pokud obchodník prodává alkohol, platí, že ho nesmí prodat osobě mladší 18 let. Při uplatnění tohoto pravidla přitom není rozdíl, zda obchodník provozuje kamenný obchod, restauraci, stánek s občerstvením nebo e-shop. Zákaz jednoduše platí bez výjimky a je na obchodníkovi, aby mu dostál.

Zatímco v jakékoliv kamenné provozovně si může prodávající rovnou prověřit, zda není kupující mladší osmnácti let, a to jak vizuálně, tak konktrolou občanky, o poznání složitější je to při prodeji alkoholu na dálku přes internet.

Průzkum: E-shopy prodej nezletilým zřejmě moc neřeší

Časopis dTest Občanského sdružení spotřebitelů TEST se nyní ve svém průzkumu právě na online prodej alkoholu zaměřil. Výsledek není k obchodníkům zrovna lichotivý. Ze dvanácti zkoumaných internetových obchodů jich deset porušuje pravidla a alkohol tak u nich bez problémů mohou nakoupit i neplnoletí zákazníci. Většina obchodů se spokojila s tím, že kupující na dotaz, zda je plnoletý, odpověděl, že ano, komentuje výsledky průzkumu Lukáš Zelený, jeho autor a právní poradce časopisu dTest. Pokud obchod posílá své zboží Českou poštou nebo přes jiného doručovatele, odpadá i možnost osobní kontroly věku kupujícího. Dva obchody, které v testu uspěly, naproti tomu využívají vlastní přepravní společnosti, při přebírání zboží tedy mohou přímo zkontrolovat věk kupujícího.

Průzkum sledoval kritéria, která také odpovídají povinnostem obchodníka – dotaz na věk před vstupem na stránky obchodu specializovaného (mimo jiné) na alkohol, jiné upozornění ohledně věku na stránkách, ustanovení o věku v obchodních podmínkách, dotaz na věk těsně před nákupem, nebo způsob doručení zboží při němž lze, respektive nelze ještě před samotným předáním zboží věk kupujícího ověřit.

Brand24

Osobní kontrola věku je zárukou

Vlastního řidiče, který má oprávnění kontrolovat věk, mají z prověřovaných e-shopů Tesco a Potravinydomu.cz. Druhý internetový obchod, Potravinydomu.cz, uplatňuje také rozdílnou možnost nákupu alkoholu, ale i cigaret (dalšího zboží, které mohou nakoupit jen osoby starší osmnácti let) pro registrované a neregistrované zákazníky. Jak serveru Podnikatel.cz vysvětlil Milan Marek, obchodní manažer e-shopu, v obchodě se zákazník sice nemusí registrovat, v tom případě si tu ale alkohol a tabákové výrobky vůbec nekoupí. Obchod tedy alkohol prodává jen registrovaným zákazníkům. Čtěte více: E-shop s potravinami není jen Tesco. Jak fungují jeho konkurenti

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).