Hlavní navigace

Vývozní náhrady a finanční kompenzace, tak má vypadat pomoc zemědělcům

18. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Pomoc zemědělcům a potravinářům zasažených ruským embargem musí nejdřív schválit Evropská unie. Bez toho se Česko nikam nehne. Pomoci ale mohou státní úřady.

Je tu první náznak pomoci českým zemědělcům a potravinářům postižených ruským embargem. U vybraných produktů by mohla být producentům poskytnuta pomoc formou intervenčních nákupů, vývozních náhrad nebo finančních kompenzací. Všechna tato opatření ale nejdřív musí přijmout Evropská unie. Je důležité, aby případné kompenzace zohlednily i škody vzniklé druhotně, tedy přetlaku nabídky na evropském trhu, ne pouze prvotní propad tržeb, říká k problematice mluvčí Agrární a Potravinářské komory Dana Večeřová. 

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Škody mohou být kvůli poklesu cen komodit až miliardové. Podle aktuálního výhledu přijdou vývozci ovoce, zeleniny a dalších potravin kvůli sankcím na tržbách jen do konce roku o 250 až 300 milionů korun. Ministerstvo zemědělství počítá, že nejvíc ale embargo zasáhne mlékárny. Ty do Ruska vozí především sušené mléko, syrovátku, sýry a mražené máslo. Tržby by se výrazněji měly propadnout i vývozcům drůbežího a králičího masa, masných konzerv, paštik nebo zmrzliny.

Vzhledem k tomu, že na ruském trhu byly závislé významné země Evropy jako například Německo, Francie, Nizozemsko, Itálie, Dánsko či Polsko, lze očekávat, že nerealizované zboží zůstane na zásobách. V prvopočátku z toho může profitovat spotřebitel, v konečném důsledku to ale může mít dopad na mlékárenskou, respektive zemědělskou ekonomiku, uvedlo pro ČTK ministerstvo zemědělství.

skoleni_15_4

Rusko je pro české potravináře a zemědělce nejvýznamnějším trhem mimo Evropskou unii. Jen loni tam vyvezli zboží za 2,4 miliardy korun. Největší zájem mají Rusové o české pivo, cukrovinky nebo mák.

Podle Jurečky si částečně můžeme pomoci sami

Zemědělci by se na radu ministerstva zemědělství měli co nejdříve soustředit na jiné trhy. Šéf resortu Marian Jurečka už také vyzval ostatní ministerstva, krajské úřady a všechny instituce státní správy, aby je podpořily nákupem českých potravin do svých jídelen. Měli by se zaměřit hlavně na ty, jejichž odbyt je ohrožený kvůli ruským sankcím. Státní správa by měla dávat přednost českým potravinám, a zmírnit tím dopady ruských sankcí. Všechny organizace od ministerstev až po obecní úřady vyzývám, aby podpořily české zemědělce a potravináře, které tyto sankce ohrožují. V jídelnách škol, úřadů, domovů důchodců a dalších institucí by měli vařit převážně z českých potravin, a to zejména z těch, které postihlo ruské embargo, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka. Sankce, které nedávno vyhlásila Ruská federace, se vztahují na mléko a mléčné výrobky, maso, ovoce a zeleninu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).