Bylinky od Světa je název značky, kterou založila Lada Čuříková. V Třeboni pod ní vyrábí ovocné a bylinkové sirupy. Vedle výrobny má také obchůdek, ve kterém nabízí nejen sirupy, ale i další výrobky z regionu.
Co se dozvíte v článku
Od květinářství k sirupům
Lada Čuříková je vystudovaný přírodovědec, absolvovala obor ochrany životního prostředí. Botanika je její celoživotní vášní a koníčkem. K bylinkám si našla cestu už v dětství, kdy pomáhala na chalupě pečovat o zahradu. Tehdy to bylo k její nelibosti, ale květiny a byliny jsou od začátku jejím společníkem. Ovlivnilo ji také, když na půdě nalezla poklady její babičky. Mezi ne patřil například recept na smolnou mast. Babička byla odvážná žena a naučila se esperanto, aby si mohla dopisovat s evropskými pěstiteli, a to hlavně ovoce. Zajímala se o nové odrůdy a byliny. Doménou těchto léčivých rostlin bylo tehdy hlavně Rusko. Měla tam zápisky ze školy nebo z kurzu esperanta a potom dopisy s vyznačenými pěstiteli. To bylo opravdu wow,
popisuje nadšeně Lada.
Květinářství Lada Čuříková založila se svým manželem a provozovala jej 17 let. Nejprve dva roky jen jako maličké, kdy bylo součástí jejich rodinného domku. Poté, když potřebovali větší prostory, přestěhovali se s ním do Třeboně. Lada však stále více cítila, že ji sice floristika a zahrádkaření hodně baví, ale že se kvůli prodeji řezaných květů účastní na globálních dopadech květinového byznysu. Jako je chemizace, dětská práce, nekvalitní mzdy pěstitelům, třeba v Africe. Říkala jsem si, že to nemůžu podporovat. Stále víc mi to leželo na srdci. Tak jsem můj milovaný obchod zavřela a otevřela si oficiální výrobnu sirupů,
říká.
Vede ji mlsný jazyk
Bylinky od Světa dělají kolem 45 druhů ovocných a bylinkových sirupů. Lada s úsměvem přiznává, že ji, co se týče příchutí, vede hlavně její vlastní mlsný jazyk a také sezónnost surovin. Rozhodující je také zájem zákazníků. Ráda testuje nové věci, které posléze dává ochutnat ostatním. Začínala s mátou, meduňkou a dalšími běžnými příchutěmi, jako je švestka, jablko nebo hruška. Postupně se dostala na výsledný počet.
Z bylinkových sirupů zákazníci oceňují především řadu, která pomáhá proti kašli a dalším dýchacím problémům. Tam mají zařazený jitrocel, tymián, šalvěj, mateřídoušku a kombinaci mateřídoušky, divizny a slézu. Oblíbená je také lípa, což je náš národní strom. Sirup, na který jsem hodně pyšná, je z růže stolisté, protože ho skoro nikdo v republice nedělá a je velmi oblíbený,
doplňuje Lada.
Zájem však nebyl jen o klasické české ovoce, jako je švestka, hruška, malina nebo jahoda. Ale také o exotiku. Lada se exotickým sirupům dlouho bránila, protože chtěla mít jen české produkty, ale zlanařila ji vášeň a chuť. Mají tedy mango se skořicí, červený pomeranč s hřebíčkem, citron s bergamotem nebo zázvorový sirup. Sama Lada má hodně ráda růži a lípu. U ovocných preferuje kyselejší, ostřejší chutě, takže miluje rakytník. Svého času dělala i angrešt a černý rybíz.
Základem jsou kvalitní suroviny
Tajemství dobrého sirupu je podle Lady láska v srdci a kvalitní surovina, nejlépe vycházející ze sezóny. U bylin se ale dá samozřejmě pracovat i se sušenými. V sirupu nesmí chybět kvalitní a dobře ošetřená surovina, určitý poměr cukru, který to stabilizuje, trochu okyselení a šetrná pasterizace. Velice důležitá je čistota celého provozu a celé výrobní praxe. Potom je báječný sirup na světě,
usmívá se Lada Čuříková.
Kdyby při výrobě nedodržela zásady správné praxe, mohla by se celá várka zkazit. Čistota je tedy enormně důležitá. Stačí nemít úplně vysušenou sklenici a může se rozjet plíseň. Nebo kdyby byl nedostatek cukru, tak by sirup špatně zakonzervoval. Lada si nemůže dovolit zákazníky ohrozit, proto to všechno musí striktně dodržovat.
Bylinky ze zahrádky i od dodavatelů
Čuříkovi mají u domu relativně malou certifikovanou přírodní zahradu, ze které berou bylinky, jako je máta, meduňka nebo levandule. Původní myšlenka Lady byla, že co si nevypěstuje sama, bude mít od jihočeských dodavatelů. Idea to však podle ní byla velmi romantická. Realita byla totiž jiná. Jsou to podle ní báječní lidé a ona si hodně zakládá právě na dobrých vztazích s dodavateli a odběrateli. Někdy jsme se úplně nepotkali v tom, co je kvalitní. Jindy jsme si domluvili určitý čas a určité množství suroviny, jenže jim to zrovna okousali brouci nebo to slíbili někomu jinému nebo to budou sklízet až za 14 dní. Přitom my máme výrobu naplánovanou každý den a já tyto věci domluvám s odběrateli dopředu,
popisuje některé nepříjemné momenty. Spolupracuje tedy nakonec jen s kvalitními a spolehlivými dodavateli, ostatní řeší jinými firmami, které bohužel nejsou z regionu.
Ze zahrady je sklizeň velmi rychlá a snadná. Co se týká sběru ve volné přírodě, jako je například šípek nebo bezový květ, tam se tomu může Lada věnovat maximálně o víkendu, třeba v rámci nějaké rodinné aktivity v přírodě nebo nějakého výletu. Často nám to maří počasí, takže sběr bych ráda dělala větší, ale hlavně časově a kvůli počasí to úplně není možné,
podotýká.
Obchůdek na zámku
Když Lada Čuříková zavřela květinářství a chtěla se vrátit ke kořenům v podobě výroby kvalitních sirupů, hledala prostory. Ty pro potravinářskou výrobu mají svá specifika a je to mnohem složitější než najít obchod. Po dlouhém hledání narazili na prostor kousek od náměstí v Třeboni, naproti kostelu. Bylo to nádherné a magické místo. Když tloukly zvony v poledne, tak se nám celá výrobna tak hezky chvěla,
vzpomíná Lada. Bylo to tam fajn, ale výrobna byla malá a na prodej sloužil jen malý regál. Shodou náhod poté majitel dům prodával a s námi jako nájemci už nepočítal. Nastalo tedy zase hledání. A také zoufalost.
Bylinky od Světa přitom měly hezky našlápnuto, zákazníci je vyhledávali. Dostala jsem nabídku od bývalého kastelána pana Pávka, čehož si pořád hrozně moc vážím. Měl volný prostor na zámku v Třeboni. Bylo to kousek od původního působiště. Šlo o nádherné prostory s klenutými stropy, kde jsem mohla mít výrobnu. Na to navazoval prostor, kde byl dříve dárkový obchod a pro který kastelán ještě neměl využití,
popisuje Lada.
Celé roky přitom snila o tom, že bude mít i obchod, kde představí nejen jejich sirupy, ale i práci českých kolegů, bylinkářů, kteří dělají buď nějaké jiné dobrůtky, nebo něco pro zdraví a krásu. S kastelánem si tedy plácli. Pomohl jí dokonce i s přestavbou. Lada poté musela kontaktovat veškeré dodavatele, a to hlavně z jižních Čech. V sortimentu obchodu jsou tedy kromě sirupů například džemy, karamel, med, chilli produkty, koření, bylinné čaje, přírodní mýdla, kosmetika a další produkty týkající se bylinek a koření.
Velkou část nabízených výrobků Lada používala doma nebo na ně měla dobré ohlasy od svých přátel. Je pyšná na to, že většinu produktů sama vyzkoušela. Testovala je i na své rodně. Takže ví, o čem to je a může to podat zákazníkovi jako referenci. Důležitý je podle Lady nejenom kvalitní produkt, ale také obalový design, protože dárek si zákazník vybírá očima.
Hodně důležité jsou pro mě vztahy s lidmi. Kdyby to byl třeba sebelepší nebo kvalitnější výrobek, ale lidsky jsme si s výrobcem nesedli, tak ho do obchodu nepřijmu. Zakládám si na dobrých vazbách a vztazích. S výrobci jsme jako přátelé nebo dobří známí, takže to mě hodně těší,
přidává.
Tím, že je obchod u zámku, chodí kromě místních hlavně turisté. Mnohdy jsou překvapení, že mohou jít do dvorku a koupit si smysluplné dárky z Třeboně. Lada jim vždy zdůrazňuje, že to nejsou věci, které se jen hodí do kouta a bude se na ně prášit.
Bylinky od Světa tedy prodávají v kamenném obchodě, mají internetový obchod, fungují na Facebooku a ve facebookových skupinách a účastní se také trhů. Sirupy dodávají i do několika obchodů s dárky nebo regionálními produkty a také do gastropodniků po celé republice.
Sirupy z obchodu nejsou konkurencí
Lada se domnívá, že zákazník, který vyhledává nízkou cenu nebo dumpingovou kvalitu, určitě raději navštíví obchodní řetězec a vybere si za pár korun. To však není její zákazník. Ti její zákazníci totiž vnímají kvalitu a chtějí dopřát sobě a své rodině dobrý zážitek nebo chtějí obdarovat své přátele či partnery. Záleží jim na tom, jak to vypadá a chutná.
Většina lidí kvituje, že se spolu seznámíme v obchodě, že jim řeknu, že sirup vyrábím a je to moje dítě. Tihle zákazníci moji cenu nerozporují,
dodává s tím, že každý člověk preferuje něco jiného, co se týká kvality nebo peněz. Naše sirupy mají férovou cenu. Za tím si stojím, protože vím, co je to za výrobu. Každá sklenička mi projde osmkrát rukama,
zdůrazňuje.
Konkurence existuje
V republice je spousta sirupářů podobných, jako je Lada. Někdo má větší výrobny, někde fungují stáčecí linky a různé technologie. Tam je cena úplně jiná. Další věcí je pak online prostor, kde někteří konkurenti sází pouze a jen na dumpingové ceny. Nesmyslně podráží ceny a myslí si, že tím přilákají hodně zákazníků. Je to jejich boj. Samozřejmě nám to něco bere, ale já jsem s tím srozuměná. Náš sirup si zákazníka najde. Většinou se nechá zlákat příběhem, kterým za tím je,
doplňuje.
Pijete sirupy?
Rodina pomáhá
Květinářství bylo podle Lady opravdu rodinnou firmou. Pracovala v něm ona s manželem a jedna kolegyně. Společně tak fungovali de facto 24 hodin. Byla to podle ní velmi zajímavá část života. Obohacující, ale i trošku problematická. Směšovat rodinné a manželské vztahy s byznysem. U Bylinek od Světa je hlavním členem Lada. Její syn jí postavil e-shop, radí jí v IT otázkách, reklamě a technických záležitostech. Manžel pak vše vyslechne, když se například něco děje nebo má nějaké trápení a přidá svůj názor. Ladě velkou oporou, co se týká logistiky. Já nejsem bohužel řidič, takže na manželovi je přivézt a odvézt suroviny nebo výrobky. Pomáhá mi, když je třeba špička před Vánoci, s balením. Ale jinak má svoji práci,
popisuje Lada.
Lada v této souvislosti přiznává, že dříve byla hodně velký workoholik. To bylo sice dobré v rámci práce, ale horší pro zdravé vztahy. Na tomhle hodně zapracovala. Pořád ji podnikání hodně pohlcuje a hodně se jí líbí a přemýšlí o něm každý den, ale snaží se po příchodu domů rodinu nezahlcovat veškerými aktivitami a informacemi z práce. Nechávám si prostor i pro rodinný čas bez podnikání a také pro odpočinek, který je důležitý. Musím nabrat nové síly. Snažím se to korigovat,
shrnuje Lada.
Nejvíce času Ladě Čuříkové zabírá příprava sirupů, a to hlavně těch ovocných. Zakládá si totiž na tom, že obsahují hodně ovocné dřeně, a to se vše pasíruje ručně, přes jemnější síto. Ručně se to točí a pasíruje se ovocná dřeň do základu sirupu. Když se dělá například 40 litrů sirupu, je to hodně časově i fyzicky náročné. Poměrně dlouho trvá i mytí. Z celého procesu má Lada nejraději slévání sirupu do lahví, kdy už je to hotový produkt. Zavíčkuje ho, otočí sklenice na 24 hodin, a když má naskládaný celý stůl horkými sirupy, představuje si, kdo bude jejich majitel. Potom mě hodně těší práce s lidmi, třeba zrovna v obchodě. Miluju zákazníkům radit a směrovat je. To je moje vášeň,
uzavírá vesele.
Tip na další příběh
Vyléčení manžela brala jako zázrak i nový start. Poznejte tuto bylinkářku
Do svého podnikání vkládá Lenka Burianová jak znalosti z oblasti aromaterapie a bylin, tak také tradice a vzpomínky na dětství, které má v sobě. Více v článku.