Hlavní navigace

Kontrolní hlášení jde k ústavnímu soudu. Stížnost podává „král hazardu“

3. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Jak to nakonec bude s kontrolním hlášením? Senátoři se vzbouřili a podávají dnes ústavní stížnost. Argumenty v ní jsou ale smyšlené, tvrdí ministerstvo financí.

Situace kolem kontrolního hlášení u DPH bude mít zřejmě ještě zajímavou dohru. 21 senátorů v čele s Ivo Valentou, senátorem a podnikatelem, který je označován také jako „král hazardu“, a šéfem senátorů ODS Jaroslavem Kuberou podávají k ústavnímu soudu stížnost. 

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

Podstatou celého systému kontrolních hlášení je povinnost plátců daně sdělovat finančnímu úřadu důvěrné informace o svých zákaznících a dodavatelích, uvedl ke stížnosti Ivo Valenta. 

Argumenty jsou smyšlené

Argumenty pro ústavní stížnost ale považuje ministerstvo financí za smyšlené. Údaje získané Finanční správou za účelem správy daní jsou podle ministerstva velmi přísně chráněny řadou bezpečnostních opatření. Pracovníci místně příslušných správců daně budou mít z kontrolních hlášení standardně k dispozici jen velmi omezené informace. Pokud analytické centrum vyhodnotí údaje o transakcích jako rizikové, dostanou správci údaje z kontrolního hlášení konkrétního plátce v takovém rozsahu, aby s nimi mohli pracovat stejně, jako při současné daňové kontrole, tvrdí ministerstvo financí. 

Čtěte také: Kontrolní hlášení podáte i přes datovou schránku, která se vyplatí kvůli pokutám

Zástupci podnikatelů však namítají, že ministerstvo nepřipravilo dostatečně silnou informační kampaň pro tento nástroj, který má omezit především karuselové podvody. Ukázal to mj. průzkum Hospodářské komory na vzorku podnikatelů z kraje Vysočina, ze kterého vyplynulo, že si pouze 18 % firem myslí, že je na novou administrativní povinnost připraveno.

Daně x

Proto bychom se nebránili myšlence účinnost nového zákona odložit, jak požadují opoziční poslanci v návrhu, který byl coby poslanecká iniciativa nedávno předložen do legislativního procesu, tvrdí podnikatelé. 

Povinnost kontrolního hlášení pro drobné podnikatele čtvrtletně

První kontrolní hlášení mají firmy odevzdat již do 25. února příštího roku. Firmy ho budou odesílat měsíčně, zatímco podnikatelé-fyzické osoby (především drobní podnikatelé), kteří platí DPH čtvrtletně, mají kontrolní hlášení odevzdávat také čtvrtletně. Jedná se o určité zjednodušení pro fyzické osoby, které nejsou z hlediska vzorce podvodných chování tolik rizikové jako osoby právnické. Tento fakt lze doložit tím, že jsou v současné době karusely páchány převážně prostřednictvím právnických osob, a přesně na tyto podvody je kontrolní hlášení namířeno, uzavřelo ministerstvo financí. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).