Hlavní navigace

Program lidovců: Nechtějí #EET pro neplátce DPH, pro které ji sami odhlasovali

3. 10. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: KDU-ČSL, podle licence: Public domain
Lidovci chtějí zrušit elektronickou evidenci tržeb (EET) u neplátců DPH. Když se ale hlasovalo o EET prakticky bez výjimek, návrh podpořili.

Po schválení zákona se sice ještě normu pokusili změnit, nebyli však úspěšní. EET se tak skoro bez výjimky týká všech podnikatelů, kteří přijímají hotovost nebo platby kartou. Čtěte třetí díl našeho volebního speciálu.

EET nechtěli pro všechny, přesto ji odhlasovali

Server Podnikatel.cz připravil třetí díl volebního speciálu, ve kterém se zaměřil na program poslední z vládních stran, tedy na volební program KDU-ČSL. Celkem bude v seriálu představeno 10 programů nejsilnějších stran, a to dle výzkumu celostátního volebního potenciálu Agentur Median a Kantar TNS. V prvním díle jsme představili program hnutí ANO, v druhém pak na ČSSD.

Stejně jako ANO a ČSSD jsou i lidovci spoluodpovědní za valnou většinu opatření, která kabinet v posledních čtyřech letech schválil a která „pohříchu“ často směřovala proti podnikatelům. Některé věci lidovci v programu měli (například zrušení druhého důchodového pilíře, případné další zvyšování minimální mzdy či nižší sazbu DPH). Lidovci rovněž měli za cíl vrátit OSVČ s paušály zvýhodnění na dítě a slevu na manželku, k čemuž letos sice došlo, zároveň však došlo k dalšímu omezení paušálů.

Čtěte také: Zelení i lidovci chtějí OSVČ vrátit odpočet na děti u výdajových paušálů

Co se týče registračních pokladen, respektive elektronické evidence tržeb (EET), nechtěli je lidovci původně zavést pro všechny podnikatele pracující s hotovostí. Chceme zavést registrační pokladny pro určité zboží a od určitého obratu, určitě pro plátce DPH, tvrdili před minulými volbami lidovci. Také při projednávání, a dokonce i po schválení zákona pak opakovali, že chtějí EET v jiné podobě. Nakonec ale i KDU-ČSL podpořila svými hlasy EET prakticky bez výjimek. Posléze se sice některými novelami pokusila zákon změnit, žádná z nich ale Poslaneckou sněmovnou neprošla.

První novelu předložila KDU-ČSL v červenci loňského roku, kdy navrhovala z EET vyjmout farmářské trhy a OSVČ vedlejší, pokud rozhodná částka jejich zisku nepřesáhne částku 64 812 korun ročně neboli 5400 korun měsíčně.

Čtěte také: Ať se #EET netýká farmářských trhů a nízkých zisků na vedlejšák, žádají lidovci

Už po startu EET pak lidovci předložili podobný pozměňovací návrh, dle kterého by EET nemuseli vést všichni plátci paušální daně, prodejci na farmářských trzích a lidé s tržbami do 414 tisíc korun. Před několika měsíci pak přišli s tím, že by se měla odložit třetí a čtvrtá vlna EET o 9 měsíců. Ani jeden z návrhů ovšem nebyl schválen.

Čtěte také: Zmatky u #EET vrcholí. Lidovci chtějí vlastní změny, Babišův návrh nemá podporu

Změny EET každopádně lidovci zmiňují i v aktuálním volebním programu. Nyní lidovci chtějí zrušit EET u malých podnikatelů – neplátců DPH a u nestátních neziskových organizací. V předstihu, před nástupem třetí a čtvrté vlny EET budeme požadovat podrobnou analýzu dosavadního působení první a druhé vlny EET, doplňuje se v programu lidovců.

Žádné velké změny daní, potřeba je stabilita

V oblasti daní pak lidovci žádné výrazné změny neplánují, ba spíše naopak. Jak sami tvrdí, budou sice usilovat o částečné zjednodušení, zároveň ale hlavně o stabilitu systému, aby podnikatelé nebyli zatěžováni častými změnami pravidel pro jejich placení. Podobně jako další strany má i KDU-ČSL v programu sjednocení daní a pojistného. Budeme usilovat o to, aby část plateb a odvodů státu, zejména daně a sociální pojištění, bylo možné hradit a administrovat pouze s jedním orgánem státní správy, uvádí v programu.

Některé změny v rámci daní přesto v programu najdete. Lidovci chtějí podpořit pracující rodiče zvýšením roční slevy na poplatníka a navýšením slevy na děti v rámci daní. K tomu se má uvolnit i strop pro daňový bonus, který nyní činí 60 300 Kč. KDU-ČSL dále navrhuje společné důchodové pojištění manželů a prodloužit náhradní dobu pro rodiče pečující o děti. Při péči o jedno dítě do 7 let věku dítěte nebo při péči o dvě děti do 15 let stejně jako u zdravotního pojištění.

Lidovci chtějí dále zreformovat státní finanční instituce, zejména Českou exportní banku, Exportní garanční a pojišťovací společnost, Českomoravskou záruční a rozvojovou banku a CzechInvest. Jak a nebo proč se ale z programu nedozvíte. Přesměrujeme velké investiční pobídky poskytované CzechInvestem ve prospěch malého a středního podnikání a potřebné infrastruktury, píše se dále v programu, ve kterém KDU-ČSL slibuje i přípravu na přijetí eura.

Čtěte také: Zákonodárná kreativita lidovců. S čím nesouhlasí, to při hlasování podpoří

skoleni_15_4

Uzákonit home office, avšak bez ručení podnikatelů

Lidovci by také rádi prosadili změny v pracovním právu. Konkrétně by chtěli uvolnit pracovní právo pro malé a střední podniky (snazší poměr na dobu určitou, výpomoc příbuzných a zjednodušit předávání rodinných podniků v rámci generační obměny) a nešikanující kontroly, tj. více kontrolních orgánů chodí společně, ne po sobě. Ty by se navíc měly zaměřovat na opakované přestupce, nikoli na malicherné chyby. Podobný návrh ovšem předložila na jaře roku 2015 opoziční TOP 09, vláda k němu ale vydala nesouhlasné stanovisko a koalice návrh nepustila za 2 roky ani na program schůze.

V oblasti zákoníku práce mají lidovci v plánu prosadit jednoduchý home office, ve kterém by ale, na rozdíl od nedávného návrhu z dílny ministerstva práce a sociálních věcí (ministryně Marksové z ČSSD), podnikatel neručila za pracovní podmínky u zaměstnance a byla by smluvní volnost ohledně pravidel a nákladů. Podobně jako ČSSD chce ovšem KDU-ČSL zvyšovat minimální mzdu, a to až do výše 40 % průměrné mzdy. A ještě jedna shoda s programem ČSSD, slova jako „OSVČ“ nebo „živnostníci“ v něm nenajdete.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).